keskiviikko 9. maaliskuuta 2022

Kristiina Vuori: Siipirikko

 

Kahta Seljaa kuljetetaan orjuuteen Karjalaan. Vain toinen pääsee perille. Perille päässyt Selja päätyy eräänä päivänä valehtelemaan henkilöllisyytensä, sillä matkalla kuollut Selja oli rälssitalon perijätär ja hänen isältään ryöstetty vaakunasormus voisi tuoda vapauden orjana kärsivälle Seljalle. Kun Selja yritetään naittaa hänen herransa pojalle, on aika toimia. Selja karkaa ja sormuksen avulla hän pääsee turvaan. Tai niin hän ainakin hetken ehtii luulla.
"Lähempää katsottuna sienet erotti selvästi. Niiden mustanpuhuvat, kiemuraiset lakit tuntuivat ilkkuvan Seljan epäröinnille. Hän ajatteli salaista listaansa, josta saisi kertaheitolla pyyhittyä kaikki haluamansa nimet ylitse."s.94
Siipirikko on 1300-luvulle sijoittuva historiallinen romaani. Draamaa ja romantiikkaa yhdistelevä juoni kertoo Seljan tapahtumien täyteisestä elämästä lähes 20 vuoden ajalta. Vaikka kirja sinänsä sisältää runsaasti romantiikkaa ja tunteiden paloa, on se kaukana mistään lempeästä lepertelystä. Tunnelma on raaka ja julma, eikä helliä hetkiä juurikaan mukaan mahdu. 

Pidin kovasti Vuoren ensimmäisestä historiallisesta romaanista Näkijän tytär, Joten odotukset olivat korkealla tätä kirjaa aloittaessa. Alku lähtikin ihan mukavasti rullaamaan ja luin noin puolet kirjasta ennen kuin jämähdin. Selja ei herättänyt toivottua kiinnostusta, eikä oikeastaan kukaan muukaan hahmoista. Sitten kirja jäikin muutamaksi kuukaudeksi pölyttymään ja luin paljon muita kirjoja. Viimein sitten päätin lukea tämän loppuun. 

Kirjassa on reilusti historiallisia yksityiskohtia, joista luki mielellään. Ihmisten elämää ja tapoja kuvataan paljon. Suurempana aiheena kirjassa pyörii mukana metsästyslintujen kasvatus. Salaisuuksia Seljalla on niin paljon, että draamaa syntyy väkisinkin. Tylsä kirja siis ei juoneltaan ole, mutta Selja vain ei missään vaiheessa kasvanut minulle mieluisaksi hahmoksi. Siksi lukukokemus jäi tällä kertaa hyvin laimeaksi. Tämä tällainen totisempi vaihe historiassa, ritareineen ja taisteluineen ei myöskään herätä kiinnostustani niin kuin esimerkiksi sellainen, missä on mukana ripaus taikaa, loitsuja ja vanhempia uskomuksia. 


Siipirikko
Tammi, 2013
Kansi: Markko Taino
s.464

4 kommenttia:

  1. Ihana kirja. Olen lukenut kaikki Vuoren kirjat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. Minulla on vielä monta lukematta, mutta tarkoitus on näitäkin pikku hiljaa lukea. :)

      Poista
  2. Vuoren kirjoja en ole koskaan lukenut. Ehkä joskus voisi kokeilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tykkää historiallisista romaaneista niin nämä ovat kyllä hyviä, ja Vuoren tuotannosta löytyy moniin aikoihin sijoittuvia, niin on helppo valita itselleen mieluisa aikakausi. :)

      Poista