tiistai 22. helmikuuta 2022

Viveca Sten: Syvissä vesissä


Kalaverkkoon sotkeutunut ruumis ajautuu rantaan Sandhamnissa. Thomas Andreasson, Nackan poliisista tutkii tapausta, mutta se vaikuttaa selvältä onnettomuudelta. Tapauksen tutkinta saa kuitenkin uutta puhtia alleen, kun sandhamnista löydetään toinen ruumis, joka sattuu olemaan merestä löydetyn sukulainen. Miten ihmeessä tapaukset liittyvät toisiinsa?
Thomas alkaa tutkia tapausta, ja saakin paljon apua lapsuudenystävältään, Nora Lindeltä. 
"Kontrasti kesä- ja talvikauden välillä ei kuitenkaan olisi voinut olla suurempi - kesällä saareen ahtautui pari kolmetuhatta mökkiläistä sekä satatuhatta satunnaista kävijää, talvella siellä ei liikkunut sadankahdenkymmenen vakituisen asukkaan lisäksi juuri ketään."s.19
Syvissä vesissä on ensimmäinen osa Sandhamnin murhat -dekkarisarjasta.
Päätin aloittaa miljoonan kesken olevan sarjan seuraksi myös tämän Sandhamnin murhat -sarjan. Uusien sarjojen aloittaminen on aina yhtä houkuttelevaa, kun taas sarjojen jatkaminen tuntuu olevan minulla vähän hitaampaa. 

Syvissä vesissä tarjoaa kauniin saaristomiljöön. On kesä, turisteja vilisee saaren täydeltä ja lapsia viedään uimakouluun harvase päivä. Ruumiita putkahtelee esiin yllättävän paljon, mutta väkivaltaa tai mitään muutakaan veristä tai raakaa ei kuvailla juuri lainkaan. Myös poliisityötä kuvataan yllättävän vähän. Tähän vaikuttanee se, että toinen kirjan päähenkilöistä ei ole poliisi lainkaan, vaan auttelee ystäväänsä muuten vain. 

Kirjassa on hyvin paljon päähenkilöiden elämän ja arjen kuvausta. Etenkin Noran elämään ja ajatuksiin päästään sukeltamaan perinpohjaisesti. Nämä asiat jättävät murhatutkinnan aika pieneen osaan, ja lopulta kun kaikki selvisi, olin hivenen hämmentynyt, sillä lukijalle ei juurikaan vihjailla mitään, ja loppuratkaisu tuli kuin puskista. 

Nora oli kuitenkin hahmona kiinnostava, ja saaristomiljöö kaunis ja hyvin kuvailtu, joten vaikka dekkarina tämä ei sinänsä koukuttanut, niin muuten kyllä. Uskonkin palaavani Sandhamniin vielä uudestaankin. 


Syvissä vesissä, (I de lugnaste vatten, 2008)
Crime Time
Suom. Outi Menna
s.461

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti