keskiviikko 2. helmikuuta 2022

Alexander McCall Smith: Onni ja siniset kengät

 

Naisten etsivätoimisto numero 1:llä on jälleen paljon tehtäviä, vaikka välillä onkin ollut varsin hiljaista. Mysteerejä ei suikaan aleta silti kiireesti hoitaa, vaan niitä pohditaan toimistolla rooibos kupillisen äärellä kaikessa rauhassa. Samalla on toki hoidettava omiakin asioita. Mma Ramotswe pohtii kovasti perinteistä ruumiinrakennettaan, ja Mma Makutsi feminismiään. 
"- ihmiset eivät halunneet kuulla epämiellyttäviä totuuksia, vaikka olisivat itse niitä pyytäneet. Epämiellyttävä totuus tarkoitti, että piti aloittaa alusta ja keksiä aivan uusia menettelytapoja, eikä se aina ollut mukavaa, kun olisi ollut paljon muutakin tekemistä."s.148
Onni ja siniset kengät on seitsemäs osa Mma Ramotswe tutkii -sarjasta.
Voi mikä hyvän mielen kirja tämä jälleen oli. Tässä osassa hahmojen murheet olivat hitusen pienempiä kuin edellisessä, ja lukijan näkökulmasta hauskoja. Mma Ramotswen ja Mma Makutsin pohdinnat saivat hymyn huulille monesti kirjan edetessä.

Kaikenlaista pientä ehtii sattua ja tapahtua, sillä toimeksiantoja on jälleen monta saman aikaisesti. Näihin ei toki käytetä kovin paljon aikaa kirjassa, sillä etsivätoimiston tyyli hoitaa asiat on hienovarainen ja pohdiskeleva. vähän aikaa sitten palkattu apulainen tosin on luonteeltaan hieman menevämpi, joten aikaiseksi saadaan myös draamaa, kun herra Polopetsi ottaa erään asian hoitaakseen. 

Onni ja siniset kengät on viihdyttävä kirja, joka on taattua Mma Ramotswe tutkii -sarjan laatua. Näitä kirjoja on mielestäni mukava lukea aina välillä. En tosin usko, että näiden viehätys säilyisi itselläni, jos lukisin koko sarjan kerralla tai lyhyessä ajassa. Tyyli on kuitenkin ainakin tähän asti ollut niin samanlainen kaikissa osissa.


Onni ja siniset kengät, (Blue Shoes and Happiness, 2008)
Otava, 2008
Suom. Jaakko Kankaanpää
s.320

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti