lauantai 27. helmikuuta 2021

Cecelia Ahern: Täydellinen

 

Celestine North elää maailmassa, jota vartioi kilta. Kansakunnasta yritettään tehdä täydellinen, kitkeä pois kaikki viallinen. Niinpä on mahdollista tulla leimatuksi vialliseksi pienestäkin virheestä. Leimatuksi tuleminen todella myös huomataan, sillä viallisiksi julistettut polttomerkitään, heille annetaan tiukat säännöt, joiden rikkomisesta rangaistaan, sekä heidän tulee vielä käyttää punaista käsinauhaakin.
Celestine North on julistettu vialliseksi. Kaiken lisäksi Tuomari Crevan on ilmoittanut hänen olevan kaikkien aikojen viallisin ihminen. Celestine on paennut ja nyt on aika käydä taistoon kaikkien viallisten puolesta.
"Olen rikkaruoho. Olen Selviytyjä. Olen viallinen."s.13
Täydellinen on toinen osa kaksiosaisesta nuorten dystopiasarjasta. 
Täydellinen jatkaa Celestinen tarinaa yhtä vauhdikkaasti, kuin ensimmäinen osa sen aloitti. Kilta ja sen toimintaperiaatteet on jo esitelty, eikä tämän dystooppisen maailman menneisyyteen tai valintoihin enää oikeastaan palata, eikä juuri mitään uutta kerrota. Nyt mennään toiminta edellä ja vauhdilla. 

Lukeminen sujuu myös hyvin vauhdikkaasti, sillä teksti on helppolukuista ja lyhyet luvut innostavat minua aina lukemaan vielä ehkä yhden luvun. Kirja onkin napakka ja selkeä pakkaus, joka vie sarjan päätökseen. Lukijalle tarjotaan matkalla jännitystä, huimia kohtauksia, toimintaa, hieman rakkautta ja ystävyyttä. Mukaan mahtuu myös äärettömän ilkeitä kohtauksia, joissa joidenkin hahmojen pahuus tulee hyvin selkeästi esiin. 

Sarjan juonessa, maailmassa ja päähenkilössä on jonkin verran samaa kuin monessa muussa dystopiassa, ja ennalta-arvattavia kohtauksia löytyy. Silti Ahernin tapa kuljettaa tarinaa vauhdikkaasti ja toiminnallisesti pitävät mielenkiinnon yllä. Vielä täytyy myös sanoa, että Celestine valitsi kirjan pienestä kolmiodraamasta mielestäni juuri oikean rakkaan itselleen, ja kirjan loppukohtaus oli kaunis. 

Lue myös: Viallinen


Täydellinen, (Perfect, 2017)
Gummerus, 2018
Suom. Sirpa Parviainen
s.421

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti