tiistai 1. joulukuuta 2020

Marko Hautala: Vihreät kuulat

 

1990-luvulla Vaasan kaupunkia piinaa hirvittävien murhien aalto. Joulu muuttuu kauhun juhlaksi kun kylmäverinen murhaaja saapuu tekemään kauheuksia. Poliisit ovat ymmällään, sillä mitään muuta johtolankaa ei löydy seurattavaksi kuin vihreät marmeladipallerot. Vuodet vierivät, poliisit vaihtuvat, mutta marmeladimurhaaja kulkee edelleen vapaana. Onnistuuko joku rohkea poliisi saada tuon hirvittävän ihmisen kiinni, vai jatkuuko kauhujen joulut?

Olipa mukava yllätys kun tänäkin vuonna ilmestyi Marko Hautalalta tällainen kauhunovelli. Viime vuonna ilmestyi noin puolet lyhyempi Setä Alfredin evankeliumi, joka oli kauhutunnelmassaan mukavan erilainen joulutarina. Niin kävi myös tämän kanssa. Tällä kertaa mukana oli hieman perinteisempi murhatapaus, jota poliisit selvittelivät, mutta kauheuksiakaan ei oltu unohdettu.

Vihreät kuulat on runsaalla mustalla huumorilla höystetty kauhutarina, joka ankeasta tunnelmastaan ja vakavasta sävystään huolimatta pistää hymyilyttämään. Murhaajaa jahdataan ja joulua vietetään vuosi toisensa perään, vaikka mielenterveys rakoilisi. 

Kirja sopii hyvin joulutarinaksi myös niille, jotka kaipaavat jotakin hieman erilaista. Novelliin on saatu mahtumaan paljon jännittäviä käänteitä ja synkkää huumoria. Loppuratkaisu on myös jälleen mielikuvituksen liikkeelle pistävä, sillä niin kuin Hautalan tarinoissa usein, lukijalle jätetään hieman tilaa päätellä miten asiat lopulta päättyvät. Liikaa pääteltävää ei onneksi tällä kertaa jätetty, vaan eräänlaisen selkeän lopun tarina kuitenkin saa. 


Vihreät kuulat
Haamu, 2020
Äänikirja (Elisa Kirja)
Lukija: Anssi Rantamäki
kesto: 56min

4 kommenttia:

 1. Wau: joulu, vihreät kuulat, marmeladimurhaaja! Kuulostaa lupaavalta. Tämän voisi lukea, kunhan saan käsiini. Ja nyt alkaa kyllä tehdä mieli vihreitä kuulia, kun vain ajatteleekin... No, en sitten tiedä vieneekö tämä tarina vihreiden kuulien himon mennessään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ainakin mutustelin nuo kuvan vihreät kuulat hyvällä halulla tarinan kuuntelun jälkeen, joten ei varmaan suurta pelkoa, että maku noihin herkkuihin lähtisi. :D

   Poista
 2. En pidä vihreistä kuulista tai marmeladista ylipäänsäkään, mutta tämä kirja on joulukuun tbr-listallani :D Aion sen juurikin äänikirjana kuunnella (en edes tiedä, onko sitä saatavana muussa formaatissa?). Marko Hautalalta en ole entuudestaan lukenut kuin Kuokkamummon, jossa oli kyllä potentiaalia, mutta joka ei aivan täysin vakuuttanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavia kuunteluhetkiä tarinan parissa! :) Ei tätä kai tehty kuin äänikirjana, ellei sitten jostai saa e-kirjana. Kuokkamummo ei minunkaan suosikiksi yltänyt Hautalan kirjoista, mutta pidän kyllä hänen tuotannostaan.

   Poista