tiistai 28. huhtikuuta 2020

Timo Parvela ja Bjørn Sortland: Kepler62 Kirja yksi -Kutsu


13-vuotias Ari yrittää pitää huolta pikkuveljestään, joka on kipeänä. Nuoret ovat kahdestaan, sillä äiti on etsimässä parempaa elämää jossakin. Maapallo on ylikansoitettu, meille tuttuja ruokatarvikkeita, tai arkirutiineja ei enää ole. Lapsia on neurotuunattu lääkäreiksi, ja hallitus on lasten ystävä, tosin tämä pelottaa etenkin Aria, joka näkee oudon välähdyksen manipuloitujen ihmisten katseissa.
Nuoret haluavat elää tavallisesti ja pelata Kepler62 -peliä niin kuin muutkin. Peliä ei vaan ole helppo saada. Kun he sitten viimein saavat pelin käsiinsä, alkaa tapahtua outoja.
"Ari ei ollut koskaan maistanut kokista, mutta oli tietysti kuullut siitä, kaikki olivat. Vielä äidin lapsuudessa kokis oli kuulemma ollut ihan tavallinen juoma." s.21
Kutsu on ensimmäinen osa Kepler62 -sarjasta. Sarja tarjoaa avaaruusseikkailun nuorille. Tosin tässä ensimmäisessä osassa ei vielä avaruuteen asti päästä.

Alusta asti kirjassa vallitsee synkkä tunnelma. Maailma on muuttunut, eikä elämä ole enää helppoa. Etenkään jos sattuu olemaan köyhä, niin kuin suurin osa kansalaisista. Ainoastaan rikkailla kun on mahdollisuuksia ja ylellisyyksiä. Vaikka kirja onkin suunnattu nuoremmille lukijoille kuin minä, olin silti alusta asti koukussa tarinaan. Kirja on hyvin kirjoitettu. Tekstiä ei loppujen lopuksi ole paljon, mutta silti kaikki tarpeellinen tulee esille. Lisäksi Pasi Pitkäsen upea kuvitus tekee tarinasta entistä eläväisemmän.

Kirja loppui erittäin koukuttavaan kohtaukseen ja paljon asioita jäi selvittämättä. Tarina oikeastaan pääsi vasta alkuun, kun kirja jo loppui. Sarjaan kuuluu kuusi kirjaa, joten toki kaikkea ei vielä tarvitsekaan tietää.

Kutsu on hyvin suunniteltu ja toteutettu kokonaisuus. Tarina on helppo lukea, mutta se ei silti ole lapsellinen. Uskoisin, että jos lähipiiristä sattuu löytymään nuoria jotka eivät lue, niin tämä saattaisi innostaa heitäkin. Runsaan kuvituksen ja melko lyhyiden tekstien asioista jopa vähemmän lukevatkin jaksavat lukea tämän.


Kepler62 Kirja yksi: Kutsu
WSOY, 2015
Kuvitus: Pasi Pitkänen
s.113

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti