tiistai 21. huhtikuuta 2020

Karin Erlandsson: Helmenkalastaja


Miranda ajattelee olevansa helmenkalastajista paras. Hän on nopeampi kuin muut ja saa aina helmistään parhaan hinnan. Hän myös tietää, että hän saattaa olla juuri se helmenkalastaja, joka löytää helmistä arvokkaimman ja mahtavimman, Silmäterän. Silmäterää ei ole kukaan koskaan löytänyt, vaikka kaikki sitä on etsinyt. Kun Silmäterää alkaa etsiä, ei enää välitä muusta. Miranda on tottunut olemaan yksin, eikä hän riemastu kun hänen seuraansa työnnetään puhelias, nuori Sirkka, joka vielä kehtaa väittää olevansa helmenkalastajista paras. Yhdessä tytöt kuitenkin lähtevät etsimään Silmäterää.
"Meren lähellä on sekä rauhoittavaa että hämmentävää nukkua. Kun aallot lyövät rantaan, alkaa unettaa, mutta niiden ääni on myös kehotus. Jos täällä etelässä ei saa unen päästä kiinni, kukaan ei laske lampaita vaan rantaan lyöviä aaltoja."s.8
Helmenkalastaja on ensimmäinen osa Taru Silmäterästä -sarjasta.
Helmenkalastaja johdattaa lukijan tarunhohtoiseen ja tunnelmalliseen maailmaan. Miranda on kotoisin Pohjoiselta alueelta, joka on täynnä metsää. Hän on kuitenkin enemmän kiinnostunut Eteläisestä alueesta ja helmenkalastuksesta. Niinpä ensimmäinen osa keskittyykin enemmän Eteläiseen osaan, ja pikkuhiljaa seikkailu siirtyy Pohjoiselle alueelle, johon luulen seuraavan osan keskittyvän. Sarja on neliosainen, joten oletan muiden osien keskittyvän sitten Läntiselle, ja Itäiselle alueelle.

Helmenkalastajan tarina etenee kauniisti, tunnelmoiden. Se esittelee monenlaista upeaa ja mielikuvituksellista. Tarina on haikea. Se kertoo ikävästä, kaipaamisesta ja siitä mitä voi tapahtua kun keskittyy vain siihen mitä ei saa, eikä siihen mitä jo on. Lähes kaikkien kirjan henkilöiden menneisyys tai nykyisyys oli jollakin tavalla surullinen. Tarinan kauneus ja satumaisuus tuovat kuitenkin mukanaan toivonkipinän. Ehkäpä asiat voivat muuttua parempaan suuntaan.

Pidin kirjan tarinasta valtavasti. Tyyli oli juuri sopivan haikea, mutta kaunis. Hahmot olivat loistavia ja maailma kauniisti toteutettu. Seikkailua oli riittävästi, vaikka tarina jäi välillä tunnelmoimaan ja esittelemään tätä uutta maailmaa. odotan innolla pääseväni tutustumaan enemmän Pohjoiseen alueeseen, ja lukemaan miten Mirandan ja Sirkan tarina jatkuu.


Helmenkalastaja, (Pärlfiskaren, 2017)
Kustantamo S&S, 2017
Kansi: Sami Saramäki
Suom.Tuula Kojo
s.253

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti