lauantai 18. huhtikuuta 2020

Eppu Nuotio ja Pirkko Soininen: Sakset tyynyn alla


Dokumenttiohjaaja Salome kärvistelee rahapulassa. Töitä ei ole näkynyt. Kun hän kuulee eräältä mieheltä omituisesta murhasta, jossa vanhan miehen rintaan on isketty saksilla kuva kuuluisasta taulusta, on Salomen päämäärä selvä. Hän lähtee tutkimaan tapausta, sillä taulun liittyminen rikokseen saa hänen kiinnostuksensa heräämään.
Frederick Elwellin maalaus on vuodelta 1942, ja siinä poseeraa kaunis ompelijar. Salome alkaa selvittää tapausta ja joutuu jälleen mukaan vaarallisiin tapahtumiin.
"Maalaus ja sen tehnyt taiteilija olivat Salomelle tuntemattomia vielä jokin aika sitten, ja pinojaan lajitellessaan hän tajuaa, ettei ansioitunut, tunnustettu ja epäilemättä taitava taiteilija kiinnosta häntä oikeastaan pätkääkään - mutta taiteilijan maalaama nainen sitäkin enemmän." s.85
Sakset tyynyn alla on toinen osa Salome Virta -sarjasta.
Pidin tästä ehkä jopa enemmän kuin ensimmäisestä osasta. Kirjassa on kaikkea sopivasti. Ensimmäinen osa ei dekkarina vakuuttanut, vaikka muuten tarina olikin loistava, mutta tässä kirjassa myös murhat ja niiden tutkiminen oli tarpeeksi suuressa roolissa niin, että kirja vaikutti dekkarilta. Murhien lisäksi puhuttiin toki taiteesta, ihasteltiin upeita maita ja maisemia ja kiemurreltiin ihmissuhdedraamassa.

Tällä kertaa menneisyyden tarina sijoittui 1940-luvulle Belgiaan. Menneistä kerrottiin ompelijatar Margotin kirjeenvaihdon kautta. Kirjeet olivat kauniita ja ne toivat sodan kauhut, ja Margotin tunteet esiin selkeästi.

Kirja on kauniisti kirjoitettu, ja se tarjoaa yllätyksiä alusta loppuun saakka. Kirjan tunnelmaan ja maisemiin on helppo solahtaa, vaikka Salome onkin hieman erikoisempi päähenkilö. Salomella on ehkä hiukan luotaantyöntävä luonne, mutta pidän hänestä silti. Ainakaan hän ei ryve itsesäälissä ja muistuta lukijaa koko ajan kaikista ongelmistaan, niin kuin monien muiden dekkareiden päähenkilöt. Salomen murheet ja ongelmat käyvät kyllä selviksi, mutta ei häiritsevällä tavalla. Sitä paitsi hän on niin nokkela ja vauhdikas hahmo, ettei hän kauaa murehdi ongelmiaan.

Tämä sarja on niin koukuttava, että toivon sen jatkuvan vielä monella romaanilla. Taiteen, menneisyyden, matkustelun, ihmissuhteiden ja rikoksien yhdistäminen on toiminut näissä kirjoissa loistavasti. Asiaa on paljon, mutta ei liikaa. Tylsää ei ehdi tulemaan, mutta silti ehditään sopivasti kuvailemaan myös arkisia asioita.

Lue myös: Nainen parvekkeella


Sakset tyynyn alla
Bazar, 2018
Kansi: Sanna-Reeta Meilahti
s.302

2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjan esittelystä. Minua ei Nainen parvekkeella innostanut, mutta tämä vaikuttaa kiinnostavalta. Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tämä ainakin aika erilainen kuin Nainen parvekkeella. Tyylikin muuttui, kun tarinaa ei tässä enää kuljeteta sähköpostien kautta. Oikein mukavaa viikonloppua myös sinulle! :)

      Poista