lauantai 2. toukokuuta 2020

Nicolas Barreau: Meillä on aina Pariisi


Rosalie pitää pientä postikorttipuotia Pariisissa. Vuokrat ovat kalliit, eikä pieni puoti tuota suuresti. Eräänä päivänä hän saa työtehtävän, joka helpottaa hänen rahallista tilannettaan, ja on kaiken lisäksi upea tilaisuus käyttää taiteellisia lahjoja. Hän saa kuvittaa kuuluisan lastenkirjailijan uuden kirjan. Kaikki vaikuttaa täydelliseltä. Kirja menestyy heti ilmestyttyään ja tuo mukanaan Rosalielle paljon uusia töitä, mutta sitten kauppaan ilmestyy mies, hyvin komea, mutta äkäinen, ja väittää omistavansa tarinan, jonka Rosalie on kuvittanut.
"Iltaisin sulkemisajan jälkeen ja myöhään yöhön saakka Rosalie istui myymälän yläpuolella sijaitsevassa huoneessaan suuren pöydän ääressä ja piirsi tai maalasi akvarellein kortteja niille, jotka vielä uskoivat käsinkirjoitettujen sanojen magiaan." s.26
Meillä on aina Pariisi on herkullinen, mutta ennalta-arvattava romantiikkapakkaus. Enpä saa mieleeni tästä kirjasta montaa yllättävää tapahtumaa tai kohtausta. Juoni etenee juuri niin kuin olettaa saattaa, vaikka siihen mahtuu monenlaisia käänteitä ja salaisuuksia.

Kirjan tunnelma on kuitenkin ihana. Ranska ja sen kulttuuri tekevät kirjasta mieluisaa luettavaa. Lisäksi kaikkien kolmen päähenkilön, Rosalien, Maxin ja Robertin ammatit ovat niin ihania, että niistä lukisi mieluusti enemmänkin. Taiteilija, kirjailija ja Shakespearea tutkiva professori, voi mikä yhdistelmä.

Ranskankieliset lauseet, ihana William Morris -koira, croisantit, ja lukuisat muut yksityiskohdat, luovat elävästi silmien eteen Pariisin, ja kaikki kirjan hahmot. Ennalta-arvattavasta juonesta huolimatta luen tulevaisuudessa mielelläni muutkin Barreaun kirjat. Joten ei muuta kuin croisantit mukaan ja kohti Ranskaa, jonne on helppo matkustaa tämän kirjan sivuilla.


Meillä on aina Pariisi, (Paris ist immer eine gute Idee, 2014)
Tammi, 2015
Suom. Anne Kilpi
s.332

10 kommenttia:

 1. Pariisi on kaupunki, jonne haluaisin matkustaa ja croisantit maistuvat hyville.

  Mukavaa viikonloppua ja lukuiloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole oikein suurkaupunkien ystävä, mutta kirjojen parissa näihinkin paikkoihin matkustaa mielellään. Mukavaa viikonloppua myös sinne! :)

   Poista
 2. Kuulostaa ihanalle kirjalle. Sen jälkeen varmasti tekisi mieli lähteä Pariisiin, jos sinne vain pääsisi... Onneksi kaupungin monista piirteistä, kuten hyvästä ruoasta voi nauttia myös itse kotoa käsin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja oli ihastuttava, ja minulle riittää Pariisin matkailuksi hyvin tämä kirja ja muutama makoisa croisantti. :D

   Poista
 3. Tämä Nicolas Barreau on kyllä kiinnostava kirjailija. Ennalta-arvattavuudesta viis, hänen kirjansa ovat varmaankin ihan viihdyttävää luettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, etenkin kun kukaan ei tunnu tietävän tarkalleen kuka nämä kirjat oikeasti on kirjoittanut. Ennalta-arvattavuus ei tosiaan haittaa kun muut elementit ovat kohdillaan ja kirjaa lukee mielellään. :)

   Poista
 4. Voi miten kiinnostavalta vaikuttava kirja. Pariisi on ihana! Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 5. Ihana kansi, ihana Pariisi, harmi jos on liian ennalta-arvattava eikä mitään twistiä tule. Onkohan vähän turhan pitkä? En ole lukenut Barreaulta vielä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ei ainakaan tuntunut lainkaan liian pitkältä. :) Kirjassa vallitsi koko ajan niin kaunis ja kiinnostava tunnelma ja ympäristö, että lukeminen sujui, vaikka ainakin itse arvasin juonenkäänteet paljon ennen niiden paljastumista. :)

   Poista