perjantai 26. huhtikuuta 2019

Kiera Cass: Valinta


Eletään neljännen maailmansodan jälkeisessä ajassa, Yhdysvalloissa, jolla on uusi nimi, Illéa. Nimen lisäksi moni muukin asia on muuttunut. Maata hallitsee kuningas, ja asukkaat on jaoteltu numeroittain kasteihin, jotka määräävät heidän ammattinsa, asemansa ja varallisuutensa. Toki kasteissa on mahdollisuus nousta, mutta helppoa se ei ole. America Singer on numero viisi, mutta hän saa loistavan mahdollisuuden nousta nopeasti ylöspäin, jopa tulevaksi kuningattareksi. Maassa järjestetään Valinta, jossa etsitään asukkaista prinssille sopivaa vaimoa. America päätyy Valinna kautta linnaan, jossa ei ole helppoa, sillä hän on jo löytänyt elämänsä rakkauden, eikä hän kaipaa elämäänsä draamaa ja rikkauksia, hän pärjää vähemmälläkin.

Valinta on Valinta -sarjan ensimmäinen osa.
Olin kirjan alusta asti täysin koukussa. Valinta vie lukijan maailmaan, joka on hyvin suunniteltu ja jossa yksityiskohdat historiasta ja nykyelämästä vangitsevat huomion. Kirjassa eletään siis nykyaikaamme paljon edellä, mutta kirjailijan on luonut maailman, joka ei ole ennalta arvattava. Esimerkiksi teknologia ja robotit eivät ole vallanneet lisää tilaa, vaan päinvastoin teknologia tuntuu vähentyneen lähes olemattomiin.

Valinta on helppolukuinen ja se etenee kevyesti. America on kohtuu hyväosainen omassa kastissaan, mutta ei hänenkään perheellään helppoa ole. Kirjassa myös esitellään huomattavasti alempiarvoisia, joilla ei ole juuri mitään. Sen jälkeen lukija viskataan linnaan kaiken pukuloiston ja herkkuruokien äärelle ja näin luodaan pohdittavaa Illéan toimivuudesta ja tasa-arvosta, jota ei ole.

Kaiken mielenkiintoisen ja upean keskelle on toki kirjoitettu myös kolmiodraama, joka ei oikein iskenyt. Mutta vaikka varsinainen kolmiodraama ei ollut tässä nyt se kovin kiinnostava asia, jäi ainakin minulle ahdistava tunne seuraavaa kirjaa kohtaan. Voiko kolmiodraama tuoda mukanaan jotakin karmivaa, sillä itse en ainakaan haluaisi suututtaa niin vaikutuisvaltaisia ihmisiä, kuin America rakkaudenhuumassaan taitaa suututtaa.

Sarjan lukeminen jatkuu ehdottomasti, aivan loistava nuortensarja jälleen.


Valinta, (The Selection, 2012)
Pen & Paper, 2016
Suom. Laura Haavisto
s. 339

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti