maanantai 4. kesäkuuta 2018

Agatha Christie: Tuijottava katse


Kaunis ja menestynyt filmitähti Marina Gregg muuttaa miehensä kanssa pieneen St Mary Meadin kylään. Pian pariskunnan ostamassa talossa pidetään suuret juhlat. Marina toimii säteilevänä emäntänä ja toivottaa vieraita tervetulleiksi, kunnes hänen katseensa jähmettyy. Marinan omituinen käytös ei kestä kauaa, mutta monet ehtivät huomata pienen omituisuuden. Juhlat päättyvät ikävästi, kun yksi vieraista kuolee yllättäen. Kylässä asuva vanha neiti Marple pääsee selvittämään juttua, apunaan tuttu poliisimies Dermot Craddock.

Kohdalleni on tainnut Tuijottavaa katsetta ennen osua vain yksi neiti Marple kirja, (Salaperäiset rukiinjyvät) enkä silloin innostunut neiti Marplen roolista kirjassa. Neiti ei silloi nimittäin ollut kuin pienessä mitättömässä roolissa, ennen kuin tuli ja paukautti tiedon syyllisestä kaikkien tietoon. Siitä lähtien olen vältellyt Marple kirjoja, mutta nyt päädyin lukemaan tämän Tuijottavan katseen.

Tuijottava katse olikin sitten oikein mainio kirja ja neiti Marplekin sai vakuutettua minut loistavuudellaan. Tällä kertaa Marple nimittäin sai tarpeeksi suuren roolin, ennen kuin kertoi kuka murhaaja on. Neiti Marplella oli hieman vaikeuksia terveytensä takia osallistua varsinaiseen kenttätyöhön, mutta nokkelana vanhana neitinä hän onnistui juorujen perusteella selvittämään tapauksen nopeammin kuin poliisit. Tuijottavan katseen luettuani minun ei enää tarvitse vältellä näitä neiti Marple kirjoja, vaan voin rohkeasti tarttua myös näihin.

Kirja eteni nopeasti ja Christie oli kuvaillut juhlat, joista lähes jokaista vierasta pystyi epäilemään ja minä keksinkin mitä kummallisimpia teorioita (jotka eivät missään nimessä osuneet oikeaan), ennen kuin Christie paljasti oman mielikuvituksellisen ratkaisunsa.


Tuijottava katse, (The Mirror Crack`d from Side to Side, 1962)
WSOY, 1965
Suom. Raija Hermala
Suomennoksen tarkistanut: Hannes Korpi-Anttila
s. 249

4 kommenttia:

  1. Tuijottava katse on yksi suosikkejani. Christie kuuluu ehdottomasti kesään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä hyvä ja samaa mieltä, että kesään nämä kuuluu. :)

      Poista