torstai 14. kesäkuuta 2018

Timo Sandberg: Yövieras


Lahtelaisten vaivana on yöllinen murtautuja, joka vie heiltä arvoesineitä ja rahaa heidän nukkuessa. Törkeä tunkeilija halutaan mahdollisimman nopeasti kiinni, sillä turvattomuuden tunne leviää ympäri Lahtea.
Kerrostalon rappukäytävästä löydetään kuollut nuori nainen ja komisario Heittola kollegoineen on hukkua töihin. Johtolankoja on aluksi vaikea löytää, mutta pikkuhiljaa monet poliiseja mietityttävät asiat alkavat ratketa. Poliisilaitos saa myös uuden ylikomisarion, Pauliina Karjusaaren. Osalla henkilökunnasta on toki asiasta sanottavaa, vaikka he eivät naista edes tunne.

Yövieras on yhdeksäs osa Komisario Heittola -sarjasta.
Heittolan yksityiselämä heittelehtii niin paljon tässä Yövieraassa, ettei murhaan oikein ehdi keskittyäkkään, ennen kuin asia on selvitetty. Nuoren naisen murha on tässä muutenkin lopulta aika pienessä roolissa, sillä suuremman osan vie yölliset murtokeikat, huumeet ja autosta kadonnut mies, joka jätti jälkeensä vain muutaman johtolangan.

Sandberg luo rikolliselle jälleen taustan. Lukijalle tarjotaan syy siihen, miksi syyllinen tekee mitä tekee. Tämä on hyvä idea, mutta minusta alkaa tuntumaan, että syy on aika usein sama. En nyt millään saa päähäni mistä syistä juuri Sandbergin aiemmissa kirjoissa syyllinen tekee mitä tekee, mutta myös esim. Mari Jungstedt käyttää tätä samaa tekniikkaa ja tämä syy, että nuorena tapahtui sitä ja tätä alkaa olemaan loppuun kulunut.

Tällä kertaa huumeiden lisäksi Sandberg kritisoi kirjassaan säästötoimia jotka koskevat poliiseja ja näiden työtä. Myös muut tämän päivän ongelmat ovat läsnä kirjassa, kuten homeiset rakennukset ja sisäilma ongelmat, jotka alkavat varmasti olemaan kaikille tuttuja asioita julkisista rakennuksista, joista jokainen tuntuu joutuvan vuorollaan pois käytöstä.


Yövieras
Karisto, 2015
s. 322
Kannen kuva: Heli Metsla/Vastavalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti