perjantai 24. huhtikuuta 2015

Alexander McCall Smith: Mma Ramotswe tutkii - Naisten etsivätoimisto nro 1Mma Ramotswe on afrikkalainen, Botswanassa asuva rempseä, ja hieman lihava nainen. Hän perii isänsä suuren karjan ja päättää myydä sen pystyäkseen perustamaan oman yrityksen. Hän päättää toteuttaa unelmansa ja ruveta yksityisetsiväksi. Niimpä hän perustaa naisten etsivätoimiston. Avukseen hän palkkaa sihteerin Mma Makutsin. Mma Ramotswe selvittää tavallisten ihmisten ongelmia, mutta välillä hän saa tehtäväkseen myös arkaluontoisempia ja isompia tehtäviä. Tehtävien ohella toki ehtii juoda monen monta kupillista rooibos-teetä.

Naisten etsivätoimisto nro 1 on ensimmäinen osa kymmenen osaisesta sarjasta.
Kirjassa ei kovin kattavaa takakantta ollut, mutta siitä vähästä sain käsityksen, että kirja on todella leppoisa ja iloinen. Kuitenkin kirjan aloitettuani se vaikutti aika surulliselta ja rankalta. Mma Ramotswen elämä afrikkalaisena naisena ei tosiaan ollut kaikkein iloisin. Surullisesta alusta huolimatta kirja keveni huomattavasti, kun Mma Ramotswen menneisyys oli kuvailtu.

Tämän jälkeen alkoi se leppoisa ja hyväntuulinen osuus, joka oli mukavaa vastapainoa rankemmalle osuudelle. Luulin myös kirjan aloitettuani, että se käsittelisi perinteiseen tyyliin yhtä isoa juttua, mutta juoni koostuikin monesta pienestä selvitettävästä asiasta, joka oli mukavaa vaihtelua.

Olen lähiaikoina hurahtanut muista kulttuureista kertoviin kirjoihin, sillä on todella mielenkiintoista lukea itselle vieraista elämäntavoista ja tämä kirja oli siihen tarkoitukseen hyvää luettavaa.

Mma Ramotswe sarjan muutkin osat tulee todennäköisesti luettua myöhemmin, koska päähenkilön luenne oli oikeasti ihanan positiivinen kaikista hänen kokemistaan vastoinkäymisistä huolimatta, ja siitä syystä tämä on tälläinen hyvänmielen kirja. Lisäksi Afrikkalaisen kulttuurin mielenkiintoisuus saa tarttumaan varmasti jatko-osaankin.

P.S. Kirjan kansikin oli mukavan erilainen, mutta harmikseni ei kannen suunnitelijaa kirjasta selvinnyt. :/


Mma Ramotswe tutkii - Naisten etsivätoimisto nro 1, ( The No 1 Ladies Detective Agency, 1998)
Otava, 2003
Suom. Jaakko Kankaanpää
s. 302

2 kommenttia:

  1. Mma Ramotswan käytännöllinen viisaus saa hyvälle tuulelle. Luin näitä monena kesänä kesäkirjoina, ja taidanpa taas tarttua lomalla seuraavaan. Nämä poikkeavat virkistävästi raaoista dekkareista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesän aikana voisin itsekkin jatkaa sarjan lukemista. :)

      Poista