lauantai 26. huhtikuuta 2014

Sarah Dunant: Reunalla


Elizabethin seitsemän vuotta kestänyt suhde Tomiin on päättynyt ja hän asuu yksin isossa asunnossaan Lontoossa. Hän päättää uppoutua kunnolla töihinsä ja ottaa käännettäväkseen tsekkiläisen trillerin, jonka kääntämisellä on kiire, sillä siitä kaavaillaan suurmenestystä USA:ssa.
Kirja on väkivaltainen, mutta kuitenkin vaan kirja. Vai onko? Kun kirjasta tutut väkivaltaisuudet alkavat tapahtua oikeassa elämässä ja kohdistuvat Elizabethiin, alkaa hänen kamppailunsa eloon jäämisestä.

Reunalla tarttui mukaani vanhempieni kirjahyllystä. Takakannen teksti oli niin kiinnostava. Aikaisemmin en ollut edes kuullut tästä kirjasta, enkä muistaakseni kirjailijastakaan. Reunalla oli niin hyvä kirja, että jos kirjailijan muuhun tuotantoon törmään, voisin hyvin lukea.
Parasta kirjassa oli jännitys. Törmään harvoin kirjoihin, jotka saavat kylmiäväreitä kulkemaan, mutta tämä kirja oli mielestäni oikeasta jännittävä. Elizabethin pelko oli käsinkosketeltavaa ja tapahtumat olivat todella aitoja, vaikken niihin pysty mitenkään samaistumaan, kaiken voi nähdä edessään selvästi. Tosin heikkohermoisimmat voi menettää yöunensa. ;)
Juoni pysyi mielenkiintoisena loppuun asti, enkä minä ainakaan arvannut miten lopussa kävisi. Dunant on keksinyt monenmoisia käänteitä kirjaan ja se koukuttaa hyvin. Kirjan ensimmäiset sivut saivat minut kyllä epäröimään, että onkohan tämä nyt edes lukemisen arvoinen, mutta onneksi se muuttui hyvin pian, kun vaan pääsi vauhtiin.

Suurimman osan ajasta kirjan tapahtumat sijoittuvat vain Elizabethin taloon ja muita henkilöitäkään ei kovin tarkasti esitellä. En tähän kuitenkaan kaivannutkaan sen enempää liikettä, kun kirja ei tylsäksi käynyt missään vaiheessa.
Vuodenaika kirjassa on talvi, mutta ehkä nämä valoisat kesäiset illat sopivat minulle paremmin tämän kirjan lukemiseen, kuin pimeät ja kylmät talvi-illat, jolloin en varmaan uskaltaisi kirjaa edes yksinäni lukea. :D Kuitenkin suosittelen lukemaan, jos haluaa vähän jännitystä lukuhetkiin. Vaikka eihän tämä kaikkia varmasti onnistu pelottelemaan yhtään.


Reunalla, (Transgressions, 1998)
Gummerus
Suom. Pertti Koskela
s. 453
Kansi: Susanna Koivuneva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti