maanantai 12. toukokuuta 2014

Jose Luis Correa: Kuolema huhtikuussa


Kuolema huhtikuussa on toinen Jose Luis Correan suomennettu kirja, jossa päähenkilönä esiintyy yksityisetsivä Ricardo Blanco.

Las Palmasissa asuvien miesten on syytä pelätä. Muutamien viikkojen aikana on löytynyt jo kolme kuollutta miestä naisten alusvaatteisiin puettuina. Poliisikomisario Alvarez on umpikujassa, kun johtolankoja ei tunnu löytyvän mistään.
Yksityisetsivä Ricardo Blanco saa tehtäväksiannon nuorelta naiselta, joka tuntuu olevan hädissään tapahtuneiden takia. Niimpä Blanco marssii Alvarezin avuksi ja he aloittavat jutun selvittämisen pala palalta. Blanco on pian niin syvällä tehtävässä, ettei edes hänen lähipiirinsä ole enää turvassa.

Kuolema huhtikuussa on toinen lukemani Correan kirja. Tyyli on hyvin samanlainen, kuin ensimmäisessä. Huumori on kokoajan mukana juonessa, joka tekee kirjasta mukavan leppoisan. Correan dekkarit ovat kevyttä luettavaa ja mukavaa vaihtelua suomeen tai ruotsiin sijoittuville dekkareille. Kirjailija itse asuu Las Palmasissa, joten ympäristö vaikuttaa aidolta. Paljoakaan ei lyhyessä kirjassa ehditä Las Palmasiin tutustumaan, vaan juoni etenee nopeatempoisesti selvitettävän rikoksen ympärillä.
Rikoksen lisäksi lukijat pääsevät hieman tutustumaan taas Blancon naisasioihin, jotka eivät tosiaan ole mutkattomimmasta päästä, sekä hänen vaariinsa, joka onkin mielestäni upea hahmo kirjassa.
Correa kirjoittaa melko pitkiä kappaleita. Yksi kappale voi välillä olla reilusti yli sivunkin pituinen, mutta lukemista se ei häiritse yhtään. Hän ei myöskään kirjoita kovin paljoa perinteisiä vuoropuheluja, vaan melko usein vain toisen keskustelijan puheet on kirjoitettu, niin että hänen puheestaan tajuaa mitä toinen on sanonut. Tähän tyyliin "Muistat siis sen keissin? Siitä on kaksi vuotta, juuri se, siitä kirjoitettiin valtakunnallisissakin päivälehdissä, mikä skandaali."

Kuolema huhtikuussa sopii hyvin välipalakirjaksi, sillä se ei vaadi suuria ajatuksia. Minulle se ei myöskään tule jättämään pitkäksi aikaa mietittävää ja tapahtumat unohtuvat luultavasti hyvinkin pian muististani, mutta silti kirja on lukemisen arvoinen ja Blancon seuraavakin dekkari tulee olemaan lukulistalla.


Kuolema huhtikuussa, (Muerte en abril, 2004)
Tammi, 2008
Suom.Tarja Härkönen
s. 215

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti