maanantai 10. huhtikuuta 2023

Nicola May: Kulmakauppa Cockleberry Bayssa

 

Lastenkodeissa varttunut Rosa Larkin saa elämänsä yllätyksen kun eräänä päivänä lakitoimisto ottaa häneen yhteyttä ja hän saa perinnöksi Cockleberry Bayn pikkukylässä sijaitsevan kulmakaupan. Rosa ei keksi yhtäkään ihmistä joka haluaisi testamentata hänelle yhtään mitään. Perheettömänä kasvanut Rosa kun ei ole tietoinen edes kenestäkään sukulaisesta. 
25-vuotias Rosa ei ole onnistunut saamaan elämäänsä juurikaan mitään pysyvää, niinpä maisemanvaihdos kuulostaa hyvältä. Mukaan hän nappaa vain koiransa, ja niin uusi elämä voi alkaa. Perillä häntä odottaa kauan tyhjillään ollut kulmakauppa, ja uudet ihmeelliset unelmat.
"He istuivat pöydän ääressä höyryävät teekupit edessään ja tuijottivat avaamatonta salkkua, joka tuijotti takaisin kuin kutsumaton vieras."s.11
Kulmakauppa Cockleberry Bayssa aloittaa Cockleberry Bay -sarjan.
Voi miten suloinen pikkukylä tämä merenrannalla sijaitseva Cockleberry Bay onkaan. Kylä on täynnä asukkaita, jotka tietävät toisistaan kaiken, tai ainakin luulevat niin. Yllättävän paljon salaisuuksia tuntuu silti olevan yhdellä jos toisellakin. Niitä kauheuksia sitten aletaan lukijalle pikku hiljaa vihjailla ja lopulta paljastaa. 

En pidä ryypiskelevistä päähenkilöistä, jotenkin se vaan ärsyttää suunnattomasti, vaikka he olisivat kuinka kamalia asioita kokeneet. Siitä tämä kirja saakin pientä moitetta minulta. Mutta loppujen lopuksi Rosan ryypiskely oli todella pieni harmi, sillä tämän tunnelmallisen pikkukylän kujilla ja kaduilla sattuu ja tapahtuu aika paljon kaikkea sellaista joka vie huomion itseensä. Rakkausjututkaan tässä kirjassa ei ole ihan perinteisintä ja romanttisinta, vaan aika tavalla rosoisempaa. Rosa kun ei ole erityisen sitoutuva ainakaan aluksi. Ei tunnu kyllä olevan kirjan muutkaan hahmot, sen verran ällöttäviä limanuljaskoita henkilöiden joukosta löytyy. 

Ihanaa, että tämä on sarjan aloitus. Vaikka kirjassa selvisi mystiset salaisuudet, olisi kiva kuulla miten muutamille tutuiksi tulleille sivuhenkilöillekin käy jatkossa. Sitä paitsi Rosan ja hänen ihastuttavan Hot Dog -koiransa kanssa oli mukava viettää aikaa. Etenkin kun kulmakaupan perustamistakin kuvattiin riittävästi ja arkisiin asioihin keskityttiin muutenkin aika paljon. Tosin muutamat isot paljastukset jäivätkin sitten lähes kokonaan käsittelemättä, kunhan vaan paljastettiin nopeasti ja liiankin ytimekkäästi. Muutaman kerran kun henkilöiden kamalia kohtaloita kerrottiin, niin tuntui lähennä siltä kuin olisi puhuttu siitä, mitä kaupasta täytyy tuoda, yhtä paljon tunnetta ainakin oli mukana. 


Kulmakauppa Cockleberry Bayssa, (The Corner Shop in Cockleberry Bay, 2018)
Minerva Kustannus, 2022
Suom. Mila Lahdenpohja
s.390

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti