tiistai 23. helmikuuta 2021

Alexander McCall Smith: Botswanan iloiset rouvat

 

Mma Ramotswella on asiat hyvin. Etsivätoimistossa riittää asiakkaita, ja hän on viimein päässyt naimisiin ihanan J.L.B. Matekonin kanssa. Rauhallisia hetkiä on tosin vaikea löytää, sillä normaaliin tapaan Mma Ramotswen arjessa on monenlaisia selvitettäviä asioita. Tällä kertaa hänen rauhaansa tulee häiritsemään ikävä tuttu menneisyydestä. Mutta myös pienempiä asioita saadaan selvitettäväksi kun korjaamon apupoika törttöilee, Mma Ramotswe on ajaa erään miehen yli ja sitten on vielä salaperäinen kurpitsa...
"Kukaan ei ollut koskaan nähnyt tokoloshia, koska niitä kerta kaikkiaan ei ollut. Se, mitä luultiin tokoloshiksi, oli yleensä vain oksan varjo kuunvalossa tai puissa humiseva tuuli tai pieni eläin, joka rapisteli pensaikossa."s.27
Botswanan iloiset rouvat on kuudes osa Mma Ramotswe tutkii -sarjasta.
Tämäpä oli harvinaisen vauhdikas Mma Ramotswe tutkii -kirja. Tuntui siltä, että tapahtumia ja selvitettäviä pikkuongelmia oli vaikka kuinka paljon. Mma Ramotswe kohtasi jopa hieman isompia ongelmia, mutta tuttuun tyyliin kaikkeen suhtaudutaan melko tyynesti ja iloisen luottavaisella asenteella. 

Mma Ramotswe ja muut sarjan ihanat hahmot tuntuvat jo hyvin tutuilta ja heidän seikkailuihin palaa mielellään. Kirjan virkistävän iloinen ja lempeä asenne vie mennessään jo ensimmäisiltä sivuilta. Tässä kirjassa alussa olikin vielä hyvin hauskoja tilanteita, jotka saivat nauramaan. Toki hauskoja tilanteita löytyi lisää vielä myöhemminkin. 

Mma Ramotswen ja Mma Makutsin yhteistyö ja toisten kunnioitus saavat suuren roolin. Näiden naisten välinen ystävyys näkyy ehkä vielä paremmin kuin ennen. Muutenkin tällainen luottavaisuus, yhteistyö ja toisten auttaminen oli saatu kauniisti esille. 


Botswanan iloiset rouvat, (In the Company of Cheerful Ladies, 2004)
Otava, 2007
Suom. Jaakko Kankaanpää
s.344

2 kommenttia:

  1. Tähän sarjaan voisikin tutustua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa jos tällainen rauhallisempi dekkarimainen kirjallisuus kiinnostaa. Ei siis murhia, vaan pienempiä ongelmia ja mukavaa pohdintaa elämästä. :)

      Poista