maanantai 8. kesäkuuta 2020

Markku Ropponen: Kuhala ja viimeinen kesävieras


Yksityisetsivä Otto Kuhala saa toimeksiannon, joka johdattaa hänet henkirikoksien läheisyyteen. Kultaseppä löydetään murhattuna kesähuvilalta, ja Kuhala saa tehtäväkseen selvittää murhaajan. Poliist eivät ole iloisia siitä, että hän sorkkii asiaa. Poliisit ovatkin Kuhalan kiusana, mutta niin ovat jälleen myös roistot. Rakkaushuolista kärsivä Kuhala yrittää tasapainoilla monien toimeksiantojen, huonon rahatilanteen ja vaarallisten tilanteiden keskellä. Monet vihjeet viittaavat Venäjän suuntaan.
"Lokakuun aurinko tirrotti kolakkana Kuokkalansillan takaa ja jynssäsi säteillään rannan tornitalojen takapihaparvekkeita ennen kuin iso harmaa pilvimatto potkaistiin auki Jyväsjärven ylle tihuttamaan loppupäiväksi."s.161
Kuhala ja viimeinen kesävieras on kolmas osa yksityisetsivä Otto Kuhalasta kertovasta -dekkarisarjasta.
Nimi on kirjalla kesäinen, mutta tunnelma ei niinkään. Kuhala ja viimeinen kesävieras sijoittuu loppukesälle ja syksylle. Sateet ja tuulet kurittavat Jyväskylää, joka edelleen näiden kirjojen perusteella on ankea, juoppojen kansoittama kaupunki.

Kuhala joutuu taas hurjiin, hengenvaarallisiin tilanteisiin. Tämä ei enää yllätä kun kyseessä on jo kolmas osa. Sarjan vauhdikas ja vaarallinen tyyli on jo käynyt tutuksi, ja näitä välillä koomisia ja hitusen epäuskottavia tilanteita osaa odottaa. Toistaiseksi ainakin pidän tästä tyylistä. Sarjan kirjat ovat mukavan erilaisia muihin dekkareihin verrattuna, vaikka murhat ja teemat eivät muiden dekkareiden joukosta erotu.

Kirjassa esiintyvä kuvaileva teksti on myös joukosta erottuvaa. Ropponen käyttää monipuolisesti erilaisia kielikuvia ja kuvailee tapahtumia välillä hiukan runollisestikin. Lainauksesta löytyy pieni esimerkki kuvailevasta tekstipätkästä.

Lue myös: Kuhala ja puhelu kiusaajalta ja Kuhala ja musta juhannus


Kuhala ja viimeinen kesävieras
Tammi, 2004
Kansi: Aki Suvanto
s.298

1 kommentti:

  1. Itse olen oikea dekkareiden suurkuluttaja. Varsinkin jos pääosassa on charmantti yksityisetsivä. Tämä kyseinen dekkari-sarja ei olekaan itselleni tuttu. Täytyy ehkä ottaa kesälomalukemiseksi.

    VastaaPoista