maanantai 21. toukokuuta 2018

Nuoruuden ääni -Ylioppilasaineiden valioita


Nuoruuden ääni on kokoelma tunnettujen suomalaisten ylioppilasaineista. Kirjaan kootut ylioppilasaineet ovat kirjoitettu vuosien 1895-2016 välillä. Ylioppilasaineiden tyylin muuttumista pääsee siis seuraamaan isolla aikavälillä. Kirjaan on valittu kahdeksantoista ylioppilasainetta, joiden tyylit vaihtelevat paljon.

Itselläni ei ole kokemusta ylioppilasaineista tai lukiosta, joten mielenkiinnolla tartuin tähän kokoelmaan. Odotin eniten pääseväni lukemaan Eino Leinon, Emmi Itärannan ja Sofi Oksasen aineita, jotka nousivatkin suosikeiksini näiden aineiden joukosta. Kirjaa lukiessa on pakko ihmetellä, miten taidokkaasti nämä kirjaan valitut henkilöt ovat saaneet kirjoitettua näin loistavia aineita lyhyessä ajassa ja stressaavassa tilanteessa. Kirjan yllättäjä oli Juha Itkonen. Olen lukenut häneltä aiemmin yhden kirjan, eikä heti uskoisi aineen olevan saman kirjailijan kynästä. Tosin hänen esittelytekstissään kerrottiinkin tyylin muutoksesta hieman.

Nuoruuden ääni on hyvä kokonaisuus. Se on monipuolinen kokoelma, vähän jokaiseen tyyliin. Aineiden lisäksi kirjasta löytyy myös muuta mielenkiintoista. kirjan lopussa esitellään hieman ylioppilastutkinnon muutoksia vuosien varrelta ja lukijalle kerrotaan miten aineet on tullut kirjoittaa. Lukion käyneet varmasti sen valmiiksi tietäisivätkin, mutta on hyvä, että myös tälläiset ammattikoulun käyneetkin muistetaan. Näiden asioiden lisäksi kirjaan on koottu tunnettujen suomalaisten kommentteja kirjoittamisesta ja lukemisesta.

Nuoruuden ääni esitteli uusiakin kirjailijoita, joiden tuotanto ei ole minulle aiemmin tuttu. Esimerkiksi Hannu Rajaniemen tuotanto kuulosta mielenkiintoiselta ja kokeilemisen arvoiselta.


Nuoruuden ääni -Ylioppilasaineiden valioita
Toim. Anne Helttunen, Sari Hyytiäinen, Ulla Koivukangas ja Liisa Virtanen
SKS, 2018
Kansi: Timo Numminen
Arvostelukappale

1 kommentti:

  1. Ruusu

    Luin myös: http://hikkaj.blogspot.fi/2018/05/yo-aine-valioita.html

    Ite tuskailin aikoinani kun otsikot niin hiton realistisilta tuntuivat. Oli tekemistä jotta sai väännettyä mielikuvitusta mukaan.

    VastaaPoista