torstai 15. toukokuuta 2014

David Safier: Huono karma


Kim Lange on kolmekymppinen nainen, joka on elämässään saavuttanut paljon. Hänellä on aviomies, pieni tytär, sekä ura televisiossa. Hänelle myönnetään jopa merkittävä tv-alan palkinto.
Palkintojenjakotilaisuuden jälkeen Kim menee ulos haukkaamaan raitista ilmaa, jolloin hänelle sattuu jotain kamalaa. Hän kuolee. Avaruudesta tippuu hänen päälleen lavuaari, joka tappaa hänet.
Pian hän kuitenkin herää, muurahaisena. Hänen eteensä ilmestyy muurahais Budha, joka antaa vihjeitä Kimin tulevaa elämää varten. On aika miettiä mikä meni pieleen elämänä ihmisenä. Ehkä aviomiehen pettäminen, ajanpuute tyttären kanssa ja työkavereiden sabotointi jotta itse pääsee kehittymään urallaan.
Hän ei kuitenkaan ole asian kanssa yksin. Hän kohtaa pian muuraispesässä kohtalotoverin Casanovan, joka on myös uudelleensyntynyt.

Huono karma oli aivan loistavaa viihdettä viime viikonloppuun. Se oli niin koukuttava, että luin sen päivässä kokonaan. Se oli välillä oikein hauska niin kuin kannessa luvataan, mutta minusta se oli välillä myös hyvin surullinen, en millään meinannut välttyä kyyneliltä.
Kirjassa on välillä sivun alalaidassa Casanovan muistelmia, jotka ovat hänen omia ajatuksiaan tapahtumista. Alkuun ne vain ärsyttivät minua. Tuntui kuin ne olisivat vain keskeyttäneet juonen, mutta pian jo pidin niistä kovasti, sillä Caasanovan humautukset toivat kirjaan lisää huumoria. Oli myös kiva kokea erilainen tapa tietää hahmon liikkeistä, sillä kirja oli Kimin minä kerrontaa, eikä hän aina tiennyt missä Casanova oli.
Menoa ja meininkiä kirjassa riitti ja vaikka Kimin muurahaisvaihe kesti melko pitkään, ei tapahtumat alkaneet kyllästyttää missään vaiheessa.
Henkilöistä suosikiksi nousi Kim, sillä häneen parhaiten kirjassa pääsi tutustumaan. Vaikka Hän olikin itsekäs, oli hänestä mielestäni helppo pitää, eikä hänen kataluuttaan osannut jotenkin enää inhota, kun hän joutui muurahaiseksi ja hänen tuska tyttärensä menettämisestä oli niin käsinkosketeltavaa ja aitoa.
Kirjan loppu hämmästytti. Olin odottanut jotain aivan muuta, kuin kyseistä loppua, mutta ei siitä sen enempää. Se selviää vain itse lukemalla. :D


Huono karma, (Mieses Karma, 2007)
Bazar, 2011
Suom. Tiina Hakala
s. 280

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti