maanantai 12. helmikuuta 2024

Jenni Skyttä-Forssell: Martta ja pihan lapset

 

Martalla on syntymäpäivä. Hän täyttää kahdeksan. Syntymäpäivää vietetään kavereiden kanssa pihaleikkien parissa, samaan taloon muuttaa jopa uusi lapsi, ja on mukavaa saada uusi leikkikaveri. Pihaleikkien lisäksi Martta ehtii tutkia myös kiiltokuvia ja paperinukkejaan, ja tietysti on myös syntymäpäiväkakkua.
"Ystävykset pääsevät kulkemaan toistensa luo pienestä aukosta ruusupensaan ja aidan välissä - ihan milloin huvittaa."
Martta ja pihan lapset on 50-luvulle sijoittuva lastenkirja, joka tarjoaa kurkistuksen tuon ajan lasten leikkeihin ja elämään. 

Voi miten pidinkään tästä kirjasta. Sen tarinassa ei tapahdu mitään erikoista, mutta se vie elämäntäyteiselle matkalle 50-luvulle, jolloin eläminen oli huomattavasti niukempaa kuin nykyisin. Asiaa ei selitellä lukijalle, vaan se ilmenee pieninä kohtauksina kirjassa, kuten siinä, miten äiti on säästänyt rahaa, jotta Martan syntymäpäiville saadaan muutama Domino-keksi. Kyseessä on lastenkirja jossa keskitytään niihin elämän valoisiin puoliin, ne niukkuuden varjopuolet tästä on jätetty pois, joten lukukokemus on kevyt.

Kirjan ihanat, isot ja värikkäät kuvat ovat Giannetta Portan tekemät, ja ne saavat haaveilemaan kesästä. Niissä riittää katseltavaa ja ihasteltavaa monellekin lukukerralle. Teksti ja kuvat luovat täydellisen kokonaisuuden, jossa lasten ilo, jännitys ja leikkimielisyys tulee loistavasti esiin. Lasten ihmetystä ja iloa pieniä asioita kohtaan oli kiva seurata. Kirjaa lukiessa huomaa myös, että vaikka ajat muuttuvat, on näiden lasten leikit tuttuja omasta lapsuudestakin, vaikka se olikin vuosikymmeniä myöhemmin kuin kirjan hahmojen. 

P.S. Kuvassa oleva ihana paperinukke löytyy kirjan viimeiseltä sivulta. 


Martta ja pihan lapset
KVALITI, 2023
Kuvitus: Giannetta Porta
Arvostelukappale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti