torstai 18. toukokuuta 2023

Merja Jalo: Terapiatalli Ponimaa -Poika nimeltä Toni

 

Vuosi sitten Varpu joutui hevosonnettomuuteen. Viimein hän päättää palata kesyttömän Titanin luo ja ratsastaa tällä, mutta ei, homma ei suju, sillä pelko on yhä läsnä. Tapahtumat ovat jättäneet jälkensä. Varpusta tuntuu etteivät läheiset ymmärrä hänen pelkoaan. On sentään joku, johon Varpu voi tuntea samaistuvansa. Naapurin poika Toni. Tonilla on Aspergerin oireyhtymä ja tätä pidetään siksi outona. Varpu päätyy auttamaan Tonia, kun Toni pääsee ensimmäistä kertaa terapiatallille.
"Hän ajattelee hiekkakakkuja tekevää pientä poikaa. Toni on erilainen. Mutta niin on hänkin."s.45
Poika nimeltä Toni on Terapiatalli Ponimaa -sarjan toinen osa. 
Kirja on helppolukuinen kirja, joka sopii mielestäni jo itse lukeville ala-asteikäisille hevosfaneille. Kirja tarjoaa noin 60 sivuisen selkeän tarinan, jossa lukijalle esitellään Aspergerin oireyhtymää hevostarinan kautta. Kiva idea tuoda erilaisuutta nuoren lukijan tietoisuuteen tällä tavalla. Ehkä se voi auttaa nuoria lukijoita ymmärtämään, miksi kaikki ihmiset eivät ole samalaisia. 

Aspergerin oireyhtymää kirjassa esitellään ja selitetään niin, että lukija saa siitä sopivasti tietoa, eikä asiasta tarvitse tietää etukäteen mitään, mutta sen sijaan kirjan hevososuutta ei selitellä. Tuleekin sellainen tunne, että lukijan oletetaan tietävän hevosista jo yhtä sun toista. Jos hevosharrastuksista ei tiedä etukäteen, voi hevoskatrilli ja pohkeenväistöt olla sanastoa, joka ei lukijalle kerro yhtikäs mitään. 


Poika nimeltä Toni
KVALITI, 2023
Kuvat: Eeva Tötterström
s.56
Arvostelukappale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti