maanantai 14. marraskuuta 2022

Laura Suomela: Minä vastaan marraskuu

 

Emmi on muuttanut omilleen ja viettää opiskelijasyksyä. Opiskelijoiden täyttämä kerrostalo on kuitenkin kaikkea muuta kuin juhlan ja ilon täyteinen paikka. Emmi on tuskin nähnyt vilaustakaan muista asukkaista. Kun Emmin poikaystävä sitten jättää hänet ja Emmin kammoava marraskuu alkaa, on aika pistää kampoihin alkavalle synkkyydelle. Emmi aloittaa Minä vataan marraskuu -projektin. 
"Jos yritän olla puolueeton, niin ei varmaan ole kovin mukavaa olla marraskuu, kuukausien musta lammas, jota 90% suomalaisista inhoaa."s.11
Minä vastaan marraskuu on arkisen realistinen marraskuun ilostuttaja.
Itse en ole mikään marraskuun vihaaja, sillä kaupat on jo täynnä joulua, ja sitä voi omassa kodissa jouluttaa ihan täysillä. Mutta ymmärrän kyllä miksi niin monelle tämä pimeä kuukausi on ankeaa aikaa. Tämä kirja tarjoaakin lukijalleen vertaistukea ja ehkä kannustaa jopa omaan Minä vastaan marraskuu -projektiin.

Pidin tästä kirjasta paljon. Emmin projekti on ihana idea, ja pieniin arjen iloihin keskitytään kunnolla. On myös niitä vaikeita hetkiä, kun sängystä ei millään jaksaisi nousta ja työharjoitteluun lähtö tuntuu tuskalta. Marraskuu -projektin arkisten tekojen ohella kulkee pientä parisuhdedraamaa, mutta kovin mullistaviin juonenkäänteisiin ei päädytä, mikä on mukavaa. Tämä kirja on juuri oikeanlainen tällaisenaan. Emmin onnistuneiden ja epäonnistuneiden tempausten seuraamisessa on jännitystä riittävästi. Hänen pelko ja epävarmuus projektin toteuttamiseen ja muiden ihmisten saaminen mukaan on realistista ja kannustavaa. Emmin monet perättäiset kohellukset ja mokat tosin hiukan rikkoivat tuota uskottavuutta, mutta toivat kirjaan hauskoja ja sympaattisia piirteitä. 


Minä vastaan marraskuu
Karisto, 2021
Kansi: Saara Helkala
Kuva: Gabrielle Ribeiro
s.184

1 kommentti:

  1. Minäkin luin tämän viime vuonna muistaakseni juuri marraskuussa. Tehokas marraskuun piristys ehdottomasti! Minä toisaalta monesti väsähdän täysin juuri marraskuussa, mutta en välttämättä aina. Tänä vuonna ainakin tähän asti on mennyt ihan kivasti :) Ja onhan marraskuussakin tosiaan omat hyvät puolensa. Esimerkiksi viikonloppuina ollaan liikuttu luonnossa, ja siellä on kaunista juuri nytkin.

    VastaaPoista