sunnuntai 19. kesäkuuta 2022

Eveliina Talvitie: Kunniaton mutta vapaa

 

Azadeh on Afgaanitaustainen, Iranissa pakolaisena kasvanut nainen, joka isänsä kuoltua muutti äidin ja sisarusten kanssa Suomeen. Turvapaikka järjestyi, ja odotukset uudesta elämästä oli suuret. Todellisuus paljastui lähes entistä rajoitetummaksi. Suomessa asuva afgaaniyhteisö vartioi ja yritti päättää kaikista asioista, kuten sopivasta sulhasesta, ja siitä mitä saa tai ei saa tehdä. Kun yhteiskunta ei puuttunut asioihin, oli Azadehin muutettava asioiden kulkua itse. 
"-Sun äiti lyö sua Koraanilla päähän kun kuulee, että kuljet koulussa ilman hijabia, joku lapsista huusi järkyttyneenä."s.103
Kunniaton mutta vapaa on ajatuksia herättävä tositarina vahvasta ja määrätietoisesta naisesta, pakolaisuudesta, ja yhteiskunnasta sen ongelmakohtineen.

Kun kirja kolahti postilaatikkoon ja pitelin sitä ensimmäisen kerran käsissäni tutkaillen, toivoin, ettei kyseessä olisi tietokirjamainen tönkkö kuvaus täynnä saarnaavaa tekstiä pakolaisuudesta. Toive toteutui. Kunniaton mutta vapaa tarjoaa elämää täynnä olevan tarinan, joka on kaikkea muuta kuin tietokirjamainen tai tönkkö. Ei tässä saarnatakaan tai yritetä väkisin tunkea silmiä avaavaa kauheutta sivukaupalla. Ongelmat ja kauheudet tulevat esiin Azadehin elämän ja kokemuksien kautta. Kirja on kirjoitettu minä-muodossa, ja tyyli tuo Azedehin ajatuksineen ja kokemuksineen hyvin lähelle lukijaa. 

Kirja on sujuvasti etenevä ja koukuttava romaani, joka siinä ohessa herättelee ajatuksia yhteiskuntamme ongelmista.


Kunniaton mutta vapaa
Like, 2022
Valokuvat: Jyri Pitkänen
s.252
Arvostelukappale

2 kommenttia:

  1. Olen lukenut Talvitielta Kävin vaan uimassa, sisko -kirjan ja se oli todella hyvä. Odotan innolla tämän kirjan kimppuun pääsemistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota kirjaa en olekaan itse lukenut. Olen lukenut Talvitieltä tätä ennen vain Kovakuorisen ja se oli myös hyvä.

      Poista