torstai 16. syyskuuta 2021

Marie Bengts: Murha maalaisidyllissä

 

Eneby on pieni kylä, jossa kaikki tuntevat toisensa, ja jossa juoruista huolimatta säilytetään salaisuuksia. Hannah Lönn, ompelijatar Tukholmasta, saapuu kylään tätiään tapaamaan. Hän tempautuu heti kylän salaisuuksien ja draaman joukkoon, sillä kylässä tapahtuu murha. Eräs hieman liiankin avulias nainen, Asta Grankvist löydetään murhattuna, eikä Hannah voi olla puuttumatta selvitystyöhön, sillä jokaisella kyläläisellä tuntuu olevan asiasta jotakin tietoa. 
"Ja tuossa - suurella vadilla - oli kasapäin kuohkeita vaniljasydämiä. Ne olivat miltei hävyttömän suuria ja komeita, ja päällä oli reilusti tomusokeria. Vaniljasydämet oli leivottu suussa sulavasta voitaikinasta ja täytetty ihanan paksulla, keltaisella vaniljakiisselillä."s.32
Murha maalaisidyllissä johdattaa lukijan Ruotsiin 1950-luvulle.
1950-luvun asenteet, vaatteet, arki, ruoka, kaikki sulassa sovussa pääsevät esiin tässä dekkarissa, jossa pituutensa ansiosta ehditään kuvailla ihmisten elämää ja ajatuksia varsin runsaasti. 

Minua aina hiukan epäilyttää tarttua dekkariin, jossa sivuja on enemmän kuin 400. Jotenkin kaikki sitä pidempi tuntuu dekkareissa usein jaarittelulta. Tämän kirjan halusin siitä huolimatta lukea, sillä 50-luku ja maalaisidylli vetivät puoleensa. 

Päätähuimaavaa vauhtia ei ole luvassa, vaan murhaa selvitellään rauhalliseen tahtiin, tutustuen kyläläisiin ja mahdollisiin motiiveihin. Henkilöitä onkin valtavasti ja tietysti kaikki yhtälailla epäilyttäviä. 

Viihdyin kirjan parissa ja nautin sen verkkaisesta etenemisestä, arjen kuvaamisesta ja muodista. Tosin jos olisin tiennyt kuinka houkuttelevia herkkuja kirjassa syödään, olisin varautunut ja yrittänyt leipoa suussa sulavia vaniljasydämiä jo ennen kirjaan tarttumista, sillä houkutukselta ei voi välttyä kirjaa lukiessa. 


Murha maalaisidyllissä, (En sax i hjärtat, 2017)
Bazar, 2018
Suom. Ulla Lempinen
s.541

3 kommenttia:

 1. Hauska kansikuva tällä dekkarilla. 50-luku on tietysti plussaa ja ah herkut kuulostavat hyvälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, kansikuva saikin minut kiinnostumaan kirjasta. :)

   Poista
 2. Oi nyt herahti itseltäkin vesi kielelle ja houkutus leipoa vaniljasydämiä! Kuulostaa mukavan lepposelta dekkarilta :)

  VastaaPoista