lauantai 4. syyskuuta 2021

Elina Halttunen: Saaressa kaikki hyvin

 

Marian vanhemmat ovat kiireisiä. Teatteri vie kaiken ajan, eikä lapselle tunnu jäävän aikaa. Niinpä Maria viettää lähes kaiken aikansa isovanhempien luona. Saaressa on ihana mökki, jonne kesäisin pääsee serkkujen kanssa. Lapsuudesta jää paljon muistoja, hyviä, huonoja ja niitä joiden tarkoituksen ymmärtää vasta varttuessaan. 
"Äiti oli tullut käymään syntymäpäivänäni Månvikissä, kun olin täyttänyt kuusi. Se antoi kirjapaketin, jäi syömään kakkuakin ja juomaan kahvia. Mutta sitten se taputti poskelle, käski olemaan reipas ja isoisä vei sen linja-autopysäkille Porvoon tielle. Sen piti ehtiä seuraavaksi päiväksi filmaukseen jonnekin päin Suomea."s.56
Saaressa kaikki hyvin kuvaa erään suvun monipuolista ja salaisuuksien täyteistä elämää. Maria on jo aikuinen, odottaa serkkuaan kylään saareen, jossa niin monet lapsuuden kesät on vietetty. Odotellessaan muistot vievät mennessään. Palataan Marian lapsuuteen ja muistoihin, jotka aukeavat pikkuhiljaa, kun Maria kasvaa ja ymmärtää yhä enemmän aikuisten salaisuuksista, joita on sattumalta kuullut ja nähnyt, mutta jotka eivät ole lapsen maailmassa tarkoittaneet mitään ihmeellistä. 

Saaressa kaikki hyvin on tunnelmallinen kesäkirja. Vuosikymmenten kauniit ja välillä kamalatkin muistot herättävät eloon muisteltavat aikakaudet. Pienet yksityiskohdat tekevät niin miljööstä, kuin hahmoistakin eläväisiä ja kiinnostavia. Kiinnostavaksi kirjan teki myös mukavan erilainen tapa lähestyä näitä perhesalaisuuksia. Lapsen ajatukset ja tunteet ovat uskottavia ja paljastavat perheen salaisuudet pikkuhiljaa sitä mukaan kun ikää ja ymmärrystä kertyy. 

Saaressa kaikki hyvin on juuri sopivaa kesälukemista. Kauniisti kirjoitettu nostalginen tarina vie mennessään, vaikka kirjan juoni ei ole oikeastaan edes vauhdikas, vaan siinä upotaan rauhallisesti muistoihin.

En tiedä olisinko tähän kirjaan koskaan törmännyt ellen olisi erään kirppiskauppiaan pöydästä ostanut erästä toista kirjaa. Kun kauppias esitteli minulle tämän kirjan ja hehkutti kuinka hyvä se on, oli uteliaisuus herätetty ja kirja lähti mukaan. Tämän kirjan luettuani uskallan kokeilla tulevaisuudessa myös kirjailijan toista kirjaa Syysvieraita, joka tavallaan jatkaa tässä kirjassa esiintyvän suvun tarinaa. 


Saaressa kaikki hyvin
Teos, 2009
Graafinen suunnittelu: Jenni Saari
s.289

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti