lauantai 10. heinäkuuta 2021

Merja Jalo: Epäonnen leiri, Käärmekiven lumous ja Paholaisratsu

 

Nummelan ponitallilaiset lähtevät hevosineen Huvisaarelle kesäleirin viettoon. Hevosia, hellettä ja ukkoskuuroja riittää. Puitteet täydelliselle ratsastusleirille ja ehkä jopa pienelle romanssille on valmiit, mutta sitten alkaa tapahtua omituisia, eikä leirillä olo pian olekaan mukavan leppoisaa. Merellä tapahtuu karmeita ja ihmisiä alkaa sairastua.
"Hevoset seisoskelivat portin tuntumassa yhtenä tiiviinä laumana. Hän erotti Kafkan. Se tuijotti merelle korvat pystyssä ja sen sieraimet haistelivat tuulta. Mikä hevosia vaivasi? Selvästi ne olivat levottomia."s.80
Epäonnen leiri on osa Nummelan ponitalli -hevossarjasta.
Olen aiemminkin näköjään lukenut juuri tämän Nummelan ponitalli -kirjan ja tehnyt arvostelun siitä tänne blogiinkin, mutta mitä suuremmalla todennäköisyydellä mielipide on ehtinyt tässä kahdeksassa vuodessa muuttua, joten tässäpä tämän lukukerran ajatuksia.

Epäonnen leiri on on lyhyt, nopeasti etenevä ja helppolukuinen lasten/nuorten hevoskirja. 
Kirjaan on varmasti vähemmänkin lukevan helppo tarttua, sillä juoni tempaisee mukaansa vauhdilla, nopealukuista dialogia on paljon, ja hevosten ja romantiikan lisäksi kirjassa on runsaasti jännitystä. 

Henkilöitä kirjassa on paljon siihen nähden kuinka lyhyt kirja on kyseessä. Toki tämä on vain yksi osa piiiitkää sarjaa, joten useampia osia lukemalla ehtii varmasti henkilöihinkin tutustua paremmin. Itselleni hahmot ovat jo tuttuja ja muistuivat nopeasti mieleen, vaikka viimeisimmästä lukemastani Nummelan ponitalli -kirjasta on vierähtänyt vuosia

Vauhdikkaaseen ja jännittävään juoneen on toki sarjan tyylin mukaisesti saatu myös hauskoja tilanteita ja kommellusta.


Epäonnen leiri
WSOY, 2002
Graafinen suunnittelu: Kirsikka Mänty
s.102


Nummelan ponitallilaiset kärvistelevät helteessä, joka on kestänyt jo viikkoja. Kaupungissa on tukalaa, niinpä kaikki ilahtuvat, kun Pena ilmoittaa jatkoleiristä saaristossa. Ponitallilaiset pakkaavat jälleen tavaransa ja lähtevät Käärmesaarelle, josta liikkuu paljon pelottavia huhuja. Mahtaako Käärmekivi lumota kaikki leiriläiset?
"Penan kasvoilta katosi hymy. Hänellä oli kuitenkin vastuu lapsista ja hevosista, oli tarua tai ei. Jos saarella oli Käärmekivi, lasten ei pitänyt saada tietää siitä."s.22
Käärmekiven lumous kuuluu Nummelan ponitalli -hevossarjaan.
Käärmekiven Lumous on hieman uudempaa tuotantoa, ja paljon muutoksia on tapahtunut verrattuna esim. tuohon Epäonnen leiriin. 

Näistä uudemmista pidin pienenä enenmmän, sillä hauskoja tilanteita on paljon ja kommeluksia sattuu hurjasti. Pena etenkin joutuu monenlaisiin kaheleihin tilanteisiin, niin myös tässä kirjassa. Penan lisäksi kirjassa touhottavat Hannu ja Kari, joista ei ole vielä tietoakaan vanhemmissa kirjoissa. Pojat ovat nuoria ja hurjapäisiä. He keksivät jos jonkinlaista jäynää muiden hahmojen pään menoksi. 

Vauhtia ja vaarallisia tilnateita riittää kirjassa lähes jokaiselle sivulle, eikä tylsää tule. Toki välillä muistetaan myös hevostella. 


Käärmekiven lumous
WSOY, 2011
Päällys: Maarit Norvanto
s.195


Nummelan ponitallilla treenataan suuria kisoja varten. Repellä on suuret odotukset kisaa kohtaan, sillä hän haluaa voittaa erään osallistujista. Repeä kisaan ei kuitenkaan ole kutsuttu, sillä voittajahevosena pidetään mahtavaa Blackeytä. Jollakin vaan tuntuu olevan jotakin Blackeytä vastaan, sillä hevosta ja kaikkia sillä ratsastavia sabotoidaan. Saadaanko roisto kiinni, ennen kuin jotain pahaa tapahtuu?
"Hevosen eleistä päätellen pensaikossa seisoi jotain pelottavaa, kuten pikkulintuja tai orava. Mutta kyllä Mia rauhoittuisi, kunhan päästäisiin pellolle laukkaamaan."s.35
Paholaisratsu on osa Nummelan ponitalli -hevossarjaa
Paholaisratsu keskittyy huomattavasti enemmän hevosiin ja ratsastukseen kuin aiemmat lukemani osat. Kilpailuihin keskitytään ahkerasti ja treenamista ja itse kisoja kuvaillaan melko paljon. Toki kirjaan mahtuu myös paljon vauhdikasta ja jännittävää draamaa, ja tapahtumia on hurjasti. Yhtään tylsää ja hitaampaa kohtaa ei mahtunut tähänkään kirjaan.

Repe saa kirjassa huomattavasti enemmän huomiota, kun taas Pena, Kari ja Hannu toilailuineen jäävät taka-alalle. Siksi kirjassa onkin huomattavasti totisempi tunnelma. Muutenkin jäänitystä mahtuu mukaan niin paljon, ettei hassuttelulle jää tilaa.


Paholaisratsu
WSOY, 2013
Päällyksen suunnittelu: Maarit Norvanto
s.156

5 kommenttia:

  1. Voi että, luin Nummelan ponitalli -sarjaa teininä. Oli ihan paras kirjasarja ja muistan vieläkin tuskan kun uuden kirjan tullessa sitä sai aina jonottaa kirjastosta kauan. Silloin ei viitsitty paljon varailla, kun se maksoi :D

    Muistan muuten vieläkin tämän sarjan kaikki vakihenkilöt ja hepat. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla! :) Itse luin näitä aika harvoin, sillä olin enemmän koiratyttö, ja luin Jalojen Koiratytöt -sarjaa. Näitä tuli kuitenkin sillon tällön luettua. Mukava näitä on edelleen lukea, tartuin Instassa pyörivän Nummela -lukuhaasteen innoittamana. :)

      Poista
  2. Minäkin luin näitä nuorempana! Nämä olivat vakioiltasatukamaa kun olin lapsi. :D Enpä tiennytkään, että näitä on tullut vielä 10-luvullakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan näitä tullut ja edelleen ilmestyy uusia tänä vuonnakin! :)

      Poista
  3. Hiksu täällä terve.
    sillä nimellä kaikki tuntee mut Nummelan fanisivuilla.

    Nummelat <3
    Ilman ei voi elää.
    Itse fanitusta 21v. alkaen.
    Eli aikuislukija.
    toki kouluissa puhuttiin Nummeloista ja Repestä ja kikasta. mutta en vaan itse penskana tarttunut näihin.
    Sitten löysin kirpparilta keskiyön hevosen ekan Nummelani ja se oli menoa :D

    Ite luen päivässä 4 kirjaa kun oikein innostun.
    Mun lemppari on Merihirviö. ja sen jälkeen finholminkirous ja rautahevonen.

    Kaikkein hurjimmaksi Nummelaksi sanoisin Rautahevosen. se on Agatha Cristietä käänteisenä. Ja se kylähullu Elsa! saan kylmiä väreitä vieläkin. Tulla nyt Sirun luokse yöllä silittää toisen tukkaa...HUI!


    Viralliset kotisivut: unelmaratsut.simplesite.com
    ja unelmakoirat.simplesite.com < unelmakoirissa on fanipostiossa jota kautta voi laittaa myös kirja-arvostelut. Marvi siirtää ne sitten sivulle.

    ja epäviralliset fanisivut facessa nimellä kirjaimellisesti sinun
    jota itse pidän kun aika antaa myöten. Näköiskuvat hepoista lisätty+fifistä. ja ladannut olen kasan kirjojen kansia. vielä puuttuu osat. ja parit hahmoesittelyt.

    syy siihen miks paholaisratsu kertoo vaan Repestä/kafkasta on se että se kuuluu siihen väliin kirjoissa ennen kun mafiosot nappaa Kafkan ;)

    seuraava osa Fanien toiveesta keppariaiheisena marraskuussa tuntematon uhka!

    Kun täyspitkät Nummelat on julkaistu, kvaliti alkaa julkaista lyhyempiä Nummeloita.
    Ihan vaan koska a) kirjailijoiden ikä kyllä Marvi on jo72v. b) monta sarjaa tekeillä aika ei riitä vaikka tahtoisi.

    Lue myös muita Merjan ja Marvin kirjoja!
    pian ilmestyy uusi osa lentävä nuoli sarjaan, onnenkepparit jatkuu, unelmakoirat 2 ilmestyy 68 sivuisena. eli 8 sivuu enemmän kun ykkösessä!

    PS. salaisuuksia ratsutallilla kirjan painamisessa on käynyt joku kämmi,koska kirjan painojälki on haaleaa :( eli teksti on todella haalealla mustalla. onneksi tämä vika on korjattu myöhempiin osiin.

    täällä 52 Nummelaa ei järjestyksessä ihan kaikkia.
    1-10 Jesseä(ex koiratytöt) muutama Nea, muutama Pappila, koko marvin Niina sarja, Kultakviot, Hituri yllättää ja muutama muu. Ja Marvin nimmarikin löytyy <3
    Ja Unihevosen 2 painos miun aarre <3

    Tämän fanin pitää karsia kirjojaan jotta Jalojen kirjoille saisi tilaa.....

    ainiin vielä siitä Jessestä. seuraava jesse on jesse sienikoira! tämä fani ei jaksaisi yhtää oottaa sitä.

    VastaaPoista