tiistai 6. heinäkuuta 2021

K.K. Alongi: Ansassa

 

Kuolemanaallosta selvinneet nuoret ovat viimein päässyt rauhalliseen maalaistaloon, jossa elämä voisi ehkä alkaa sujua. Epäluuloisuutta on tosin nuorten välillä runsaasti, eikä kukaan oikein tiedä, mistä pitäisi aloittaa, vaikka kaikki tietävät, että jotakin on tehtävä.
Kauaa he eivät ehdi tällaista pohtia, sillä taloon saapuu vieraita, ja kaikki on jälleen yhtä myllerrystä. Nuoret eivät nimittäin enää luota vieraisiin kovin helposti.
"Oliverin mummo on varmaankin eläessään ollut varsinainen supermummo. Kantanut vedet taloon ja saunaan. Niin kuin joskus sata vuotta sitten. Kyllähän Ali tietää, että kesämökeillä on usein tällaista. Mutta että sellaista elämää vuoden ympäri? Ali naurahtaa. Turha hänen on asiaa taivastella, sillä tämä on nyt myös heidän arkipäiväänsä tästä eteenpäin."s.46
Ansassa on nuorille suunnatun Kevätuhrit -jännitystrilogian toinen osa.
Kirja jatkaa tarinaa siitä mihin ensimmäinen osa jäi. Tarinaa kerrotaan jälleen kaikkien nuorten näkökulmasta.

Ansassa on kevyesti ja vauhdilla etenevä kirja. Luvut ovat mukavan lyhyitä, joten kaikista tilanteista saadaan monipuolinen kuva, kun henkilö vaihtelee usein. Sekavuutta ei silti ole lainkaan, vaan lukijalle on koko ajan selvää kenen näkökulmasta tarina etenee. 

Pidin tästä jatko-osasta yhtä paljon kuin ensimmäisestäkin. Nuoret ovat keskenään erilaisia, ja tämä tuo kirjaan jännitteitä ja draamaa. Toimintaa, hurjia ja pelottaviakin tilanteita on runsaasti, eikä tylsää tule. Muutenkin tunnelma on läpi kirjan painostavan odottava. Yhtään ei voi tietää mitä minkäkin kulman takana odottaa. (tai seuraavalla sivulla). Vaikka kirja onkin hurjaa vauhtia kulkevaa toimintaa ja jännitystä. On mukana tarpeeksi realistista puuhailua ja pohdintaa esimerkiksi varusteista. Pidinkin erityisesti kirjan uskottavasta ja tarkkaan mietitystä arjesta, joka muuttaa tällaisen dystooppisen tarinan entistä kauhistuttavammaksi. 

Kirjassa ei ajallisesti edete kuin ihan vähän, mutta toimintaa ja tapahtumia riittää. Loppu jää erittäin mielenkiintoiseen tilanteeseen ja lupailee jännitystä myös seuraavaa, viimeistä osaa ajatellen. Paljon jäi vielä paljastettavaa päätösosaan, joten mielenkiinnolla odotan millaisiin tilanteisiin trilogian päättyy. 

Lue myös: Kevätuhrit


Ansassa
Otava, 2017
Kansi: Timo Numminen
s.297

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti