sunnuntai 18. heinäkuuta 2021

Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys

 

Ylikonstaapeli Janatuinen lähtee lappiin työkeikalle. Hänen on pidätettävä murhasta epäilty Elina. Tehtävä ei ole helppo. Autoksi hänelle annetaan vanha corolla, työpari häipyy hyvissä ajoin ennen Lapin rajaa, ja Lappiin päästyään Janatuinen saa heti itselleen seuraksi peijoonin. 
Elina on saapunut Lappiin kalastaakseen erään tietyn hauen. Niin hän tekee joka vuosi, sillä se on elintärkeää. Tällä kertaa tehtävä ei vaan ole niin helppo kuin yleensä. Järveä ja siellä asuvaa haukea vartioi näkki ja muualla hänen perässään juoksee poliisi. 
"Näkki virnisteli. Se avasi suunsa ja nauroi. Alkoi tuulla. Tuulen mukana metsäsaarekkeen takaa pusertui mustia pilviä. Ne pimensivät auringon. Lampi ja näkki alkoivat sekoittua yhteen hämäryydessä, ja Elina kääntyi ja käveli ja tiesi katsomattakin, että lammen paikalla oli pimeä reikä tai portti johonkin."s.39
Pienen hauen pyydystys on kirja, joka on ollut esillä joka paikassa. Monelta ei varmaan ole tämä kirja jäänyt huomaamatta, joten heräsi kiinnostus, että mistä kaikki nyt näin touhottaa. Sitten sainkin kirjan lahjaksi poikaystävältäni, joka oli sen kuunnellut äänikirjana ja päätellyt, että vaikka hän ei siitä erityisemmin pitänyt, niin minä varmasti tykkäisin. 
Pienen hauen pyydystys onkin niin kummallinen, kiinnostava ja erikoinen, että se vie täysin mukanaan.

Kirjan kuvaama Lappi on täynnä suomalaisen mytologian olentoja, sekä hiukan kaikkea muutakin. Lukijan eteen läväytetään suomaisemat, parveilevat, verta imevät sääsket, kummalliset kyläläiset ja joukko toinen toistaan kummallisempia olentoja. Kirja taitaa olla jotakin maagisen realismin kaltaista, vaikka välillä noita realistisia piirteitä ei hirveästi näykkään. 

Pidin kirjasta paljon. Kaikki kummallisuudet solahtivat kirjan miljööseen paremmin kuin hyvin. Tunnelma on raadollinen, juoni vauhdikas ja tapahtumia on paljon. Lapin murre viimeistelee sujuvan tekstin, jota on mukava lukea.


Pienen hauan pyydystys
Siltala, 2019
Kannen kuva: Arla Kanerva
Graafinen suunnittelu: Safa Hovinen
s.280

1 kommentti:

  1. Tämän haluan ehdottomasti lukea! Ei vain ikinä ole kirjastossa paikalla, kun kaikki muutkin haluavat lukea sen.

    VastaaPoista