keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Ossi Ojala: Saarella tapahtuu

 

Haukkavartio viettää leiriä saaressa. Edessä on monia jännittäviä asioita, kuten leirikaste, joka jännittää kaikkia osallistujia. Pian pojat saavat kuitenkin huomata, ettei leirikaste ole mitään verrattuna oikeisiin pelottaviin seikkailuihin, joita he kokevatkin monia. He joutuvat keskelle suurta myrskyä ja tuon myrskyisen yön aikana jotakin on muuttunut saarella. He eivät ole enää yksin. Keitä ovat nuo saarelle yön turvin saapuneet ihmiset ja mitä heillä on mielessään?
"Selkä nostatteli aaltoja. Ukkosrintama oli päässyt yli ja Jopin soutama vene otti natisten vastaan vesimassojen moukariniskut. Teemu ei enää hymyillyt, hänellä oli täysi työ pitää vedellä täyttyvää venettä jonkinlaisessa suunnassa."s.20
Saarella tapahtuu tarjoaa nimensä mukaisesti paljon tapahtumia saarella. Kirja on nuorille suunnattu kesäinen seikkailu, jossa toimintaa riittää. 

Ihan vaan mielenkiinnosta halusin testata yhden tällaisen vanhemman "poikakirjan". Tämä kirja on 60-luvulta, mutta toimii toiminnallisena seikkailuna loistavasti vielä nykypäivänäkin. Mitään mullistavaa ei kirjalta kannata odottaa, sillä tässä tosiaan mennään toiminta edellä. Vaikka kyllä tämä tarjoaa myös puhetta ennakkoluuloista ja siitä, miten ne vaikuttavat ystävyyteen. 

Kirjan kaikki henkilöt ovat poikia tai miehiä, eikä tytöistä juuri puhuta. Kirjaan mahtuu paljon uhoamista, isottelua, seikkailua, toimintaa ja hiukan tappeluakin. Paljon puhutaan myös siitä, kuinka mamman pojista koulitaan oikeita miehiä. Tunnelmallista pohdiskelua ja maisemien katselua ei mukaan mahdu, vaan poikakirjamaista vauhdikasta seikkailua.

Kirja oli nopeaa luettavaa, ja ihan kelpo seikkailukirja. Mitään suurta muistijälkeä se tuskin jättää, ja henkilöitäkin oli niin paljon lyhyeen kirjaan, etten enää edes muista kuinka monta poikaa saarella oli. Osa jäi hyvinkin mieleen, kun osa taas unohtui heti. 


Saarella Tapahtuu
WSOY, 1963
s.155

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti