sunnuntai 2. elokuuta 2020

Philip Reeve: Kävelevät koneet


Lontoo on piileskellyt suuremmilta kaupungeilta jo pitkään, mutta viimein kaupungin pormestari ohjaa kaupungin pois piilosta. Lontoo jahtaa pientä kaivoskaupunkia saaliikseen. Yhtään oikeaa saalista ei ole saatu pitkään aikaan ja kaupunkilaiset ovat innoissaan takaa-ajosta. 
Nuori historioitsija harjoittelija, Tom, haluaa myös nähdä tapahtumat. 
Samoihin aikoihin Lontooseen on saapunut Hester Shaw, jolla on oma saalis kiikarissa. Hän on tullut Lontooseen tappaakseen vihollisensa, mutta hänen eteensä tulee Tom, joka pilaa Hesterin suunnitelman. Nuoret päätyvät ulos Lontoosta, kaupunkien mylläämille metsästysmaille. He lähtevät jalkaisin etsimään pääsyään takaisin Lontooseen, mutta heillä on edessään pitkä ja vaarallinen matka, jossa heidän kummankin silmät avautuvat.
"Hän makasi ison ja epätasaisen liejukummun päällä, syvän ojan partaalla, ja aamun hailakassa, helmenharmaassa valossa hän näki, että kalmakasvoinen tyttö istuskeli lähistöllä. Tomin painajaisuni, jossa hän oli liukunut alas tulen mustuttamaa kuilua, olikin ollut todellisuutta: hän oli pudonnut ulos Lontoosta ja oli Hester Shaw`n kanssa maan kamaralla!"s.40
Kävelevät koneet on ensimmäinen osa Kävelevät koneet -sarjasta.
Kirja kertoo hyvin kaukaisesta tulevaisuudesta, jossa koko maailma on muuttunut suuresti. Kaupungit ovat rakennettu kulkemaan. Maasto on lähes tyhjää muutamia kulkemisen vastaisia paikkoja lukuun ottamatta. Kaupungit metsästävät toisiaan, sillä materiaali ja ruoka on vähissä. 

Kävelevät koneet on vauhdikas dystopiakirja, jonka maailma on kekseliäs ja omaperäinen. Toki kirjasta löytyy myös muista dystopioista tuttuja piirteitä, kuten kapinallisia, mutta kaikki on kuitenkin tarpeeksi erilaista. Juoni on täynnä seikkailua, vauhtia ja hurjia tilanteita siis riittää, mutta mukaan mahtuu myös hahmoihin tutustumista ja kasvutarinoita. 

Väkivaltaa, kuolemaa, surullisia kohtaloita ja köyhyyttä mahtui tarinaan reilusti, mutta ei kuitenkaan liian verisesti. Ton ja Hester ovat mukavan erilainen pari. Hester on täynnä vihaa ja hänen on aika oppia, ettei kaikki ole vain pahaa, kun taas Tom on aika luottavainen, vaikka onkin kokenut kovia. Kummankin kasvutarina etenee riittävästi kirjan edetessä. 

Yllätyin siitä, että tämäkin kirja aloittaa sarjan. Minä olisin itseasiassa ollut ihan tyytyväinen vaikka tämä kirja olisi ollut ihan yksittäinen. Kolme jatko-osaa tälle kuitenkin on kirjoitettu, että ilmeisesti Hesterin ja Tomin seikkailu jatkuu. En oikein tiedä, mitä noilta jatko-osilta edes odottaisi. 


Kävelevät koneet, (Mortal Engines, 2001)
Karisto, 2004
Suom. Tero Kuittinen
s.334

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti