lauantai 4. heinäkuuta 2020

Sini Helminen: Kaarnan kätkössä


17-vuotiaalla Pinjalla on kaikki hyvin. Koenumerot kymppejä, tulevaisuus lääkiksessä, upea poikaystävä ja hyvä ystävä, kunnes eräänä päivänä hän saa tekstiviestin, joka muuttaa kaiken. Ei ole enää poikaystävää, kaveria, eikä hyviä numeroita. Pinja sulkeutuu kotiin murehtimaan elämäänsä, jolla ei enää tunnu olevan suuntaa.
Sitten äiti puuttuu asioiden kulkuun ja Pinjan elämä muuttuu yhdeksi myllerrykseksi. Kesätyöpaikka, ja kaunis Virve tuovat Pinjan elämään jotakin aivan uutta. Mutta silti Pinjasta tuntuu kuin hän sekoaisi. Hän nimittäin uskoo näkevänsä näkyjä, kun omituinen Tuulia ilmestyy kuvioihin ja väittää pinjan suonissa virtaavan metsänneidon verta.
""Siis väitätkö sä olevas joku kansanperinneolio? Joku tuulenhenki?" keskeytän hämmentyneenä. "Jestas, jos tää on mun aivojen sepitettä, niin miksen mä olis voinu keksiä homeisen Kalevalan sijaan vaikka jotain törkeän komeaa satuprinssiä.""s.52
Kaarnan kätkössä aloittaa Väkiveriset -sarjan, joka on neliosainen reaalifantasiasarja.
Kaarnan kätkössä esittelee juuri ylioppilaaksi valmistuneen Pinjan. Murheet tulevaisuudesta ja omasta seksuaalisuudesta, kiistat vanhempien kanssa ja itsensä löytäminen ovat suuria aiheita tässä kirjassa, mutta sitten mukaan on heitetty myös fantasiaa. Suomen mytologia tunkeutuu tavalliseen arkeen, ja tekee siitä entistä kiinnostavampaa.

kirjan dialogit ovat puhekieltä. Itse pidän enemmän kirjakielellä kirjoitetuista dialogeista, mutta tähän tottui nopeasti, sillä kirjan juoni veti heti mukanaan, ja dialogit sulautuivat tarinaan loistavasti ja kuljettivat sitä kiinnostavasti eteenpäin. Kaarnan kätkössä on melko lyhyt kirja, mutta riittävän pitkä esitelläkseen kaikki henkilöt hyvin. Kaikki tapahtuu kirjassa nopeasti, eikä paikoilleen jäädä jumittamaan hetkeksikään. Vauhtinsa takia juoneen mahtuu paljon mytologian olentoja ja niiden tapoja.

Tässä kirjassa oli juuri sopivasti vauhdikkaita tilanteita, mytologiaa, sekä huumoria. Monet tilanteet saivat hymyn huulille, sillä Pinja onnistuu päätymään kaheleihin tilanteisiin. Lisäksi kirjasta löytyy paljon viittauksia musiikkiin ja kirjallisuuten. Oli hauska bongailla tekstistä viittauksia tuttuihin kirjoihin ja kappaleisiin.


Kaarnan kätkössä
Myllylahti, 2017
Kansi: Karin Niemi
s.220

2 kommenttia:

  1. Luin tämän joskus pari vuotta sitten(?) ja se oli ihan ok. Pidän Helmisen persoonallisesta otteesta ja siitä, että on ammennettu suomalaisesta mytologiasta. Sarjan toinen osa, Kiven sisässä, alkoi todella tahmeasti ja mietin jopa jättäväni sen kesken. Mutta loppua kohden oli pakko ahmia kirjaa eteenpäin, niin hyväksi se osoittautui :D Toivon, että tämä epätasaisuus hieman tasoittuu, kun jossain vaiheessa luen kaksi viimeistä osaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, että seuraava osa alkoi mielestäsi tahmeasti. Kiven sisässä odottaa jo hyllyssä lukuvuoroaan, toivottavasti tykkään. :)

      Poista