tiistai 21. heinäkuuta 2020

Katy Birchall: It girl -Suosituksi yhdessä päivässä


14-vuotias Anna on juuri muuttanut isänsä kanssa Lontooseen. Hän on ehtinyt saada kaksi ystävää, mutta suosittu hän ei ole. Päinvastoin, hän tuntuu joutuvan koko ajan noloihin tilanteisiin, joiden hän uskoo karkottavan nuo ainoatkin ystävät.
Kun hän kuulee isänsä menneen kihloihin super suositun näyttelijän kanssa, on hän varma, että hänen koko elämänsä on pilalla, mutta sitten koulussa tapahtuu jotakin kummallista. Koulun suosituin poika alkaa jutella hänelle. Sitten muutkin alkavat kiinnittää huomiota häneen, sillä lehdet odottavat, että Annasta tulee uusi It girl.
"Voi luoja! Hän yritti takuulla urkkia tunteitani! Se oli kunnianhimoista. En todellakaan puhuisi niistä oman isäni kanssa. Oli tarpeeksi noloa kertoa ainoille uusille ystävilleni Jessille ja Dannylle, kuinka monella tapaa olin viime aikoina onnistunut nolaamaan itseni ja samalla myös heidät."s.17
It girl -Suosituksi yhdessä päivässä on It girl -sarjan ensimmäinen osa.
It girl on nopeasti etenevää, helposti luettavaa teinihömppää, joka on pullollaan ystävyyttä, ihastumisia, harrastuksia ja ulkonäköjuttuja. Kirja jaksoi viihdyttää minuakin, vaikken enää teini olekaan.

Kirjassa kipuillaan siitä, onko tarpeeksi suosittu, vai kenties totaalisen nolo tapaus, jonka kaverit pian hylkäisivät. Anna onkin mukavan omalaatuinen persoona, jonka seurassa ei tule tylsää. Hän on nörttityttö, joka pitää sarjakuvista, ja jonka paras kaveri on koira. Toki alussa pieniltä tuntuvat murheet kasvavat myöhemmin valtaviksi ja asiat ehtivät mennä aikalailla solmuun, ennen loppuratkaisua.
Kirja on kirjoitettu mukavan eläväiseen ja rentoon tyyliin. On huudahduksia, listoja, sähköposteja, kirjelappusia, vastaajaviestejä, ja pohdintoja, jotka kaikki on kirjoitettu rennolla tyylillä, huumoria unohtamatta. Annan ajatuksenjuoksua ja hauskoja tilanteita niin kotona kuin koulussakin oli hauska seurata. Oli myös erityisen kiva, että Annan koira, Dogi sai kirjassa niin suuren roolin.

Tällainen stressaaminen siitä onko suosittu vai ei, ei enää vuosiin ole vaivannut itseäni, siksi kirja olikin minulle huumorin täyteinen hyvän mielen kirja, mutta toki jollekin nuoremmalle koululaiselle tämä voi tuoda mukavaa vertaistukea, hauskan tarinan lisäksi.


It girl -Suosituksi yhdessä päivässä, (The It Girl, 2015)
Bazar, 2016
Suom. Eija Hirvonen
s.333

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti