tiistai 10. maaliskuuta 2020

Alexander McCall Smith: Mma Ramotswe tutkii -Siveysoppia kauniille tytöille


Naisten etsivätoimisto nro 1:n johtaja Mma Ramotswe on isojen muutosten edessä, kun he suunnittelevat yhteistä tulevaisuuttaan tulevan aviomiehensä J.L.B. Matekonin kanssa. Mma Ramotswe päättää siirtää toimistonsa saman katon alle miehensä autokorjaamon kanssa.
Etsivätoimistoa työllistää muutaman hyvin rikkaan miehen toimeksianto. Mma Ramotswe ja hänen apulaisensa Mma Makutsi tutkivat tapausta, jossa asikas epäilee veljensä vaimon yrittävän myrkyttää aviomiestään, sekä kauneuskilpailun tyttöjen kunnollisuutta.
Mma Ramotswella on työtehtävien lisäksi myös muuta selvitettävää. Hänen tuleva miehensä tuntuu sairastelevan, ja orpokodin johtajatar tarvitsee apua ongelmallisessa tilanteessa.

"Kenellä oli oikeus sanoa minkä kokoinen joku toinen sai olla? Se oli eräänlaista diktatuuria, laihojen hirmuvaltaa, eikä hän suvainnut sellaista ensinkään. Jos laihojen vaatimukset vielä yltyisivät, hyvin muodostuneiden ihmisten pitäisi istua heidän päälleen. Tosiaan, siitä he saisivat opetuksen! Hah!" s.270

Siveysoppia kauniille tytöille on kolmas osa Mma Ramotswe tutkii -sarjasta.
Siveysoppia kauniille tytöille on nopea ja leppoisa kirja. Etsivätoimiston töitä kuvataan aika vähän, sillä aiheita on kirjassa paljon. Kirjassa ehditään käsittelemään monen henkilön elämää, mutta paljon eteenpäin ei asioissa mennä, sillä kirjan tyyli on sellaista, että ihmiset miettivät ja keskustelevat rauhassa. Kirjasta löytyykin paljon hauskoja ja välillä syvällisiäkin pohdintoja.

Mma Ramotswen asenteesta ja olemuksesta tulee hyvä mieli. Hän on varsin tomera ja rempseä nainen, jolla on viihdyttäviä ajatuksia. Toki kirjassa on myös vakavampia aiheita, eikä arki ole pelkkää leppoisuutta. Mma Ramotswen asenne vain tekee kirjasta iloisen, vaikka aiheet välillä menevätkin synkemmiksi.

Kaiken muun hyvän lisäksi kirja tarjoaa kaivatun nojatuolimatkan Afrikkaan. Harvojen kirjojen kautta pääsee Botswanaan. Kuumuus, sateiden kaipuu, lukuisat rooibos kupilliset, kulttuuri ja tavat tulevat esiin tarinan yhteydessä. Välillä puhutaan myös ruuasta ja tarjotaan pieniä kiinnostavia yksityiskohtia, jollaisia ei välttämättä löytyisi vain Afrikan tapoja googlettelemalla. (Kuten lentokärpästen pyydystys)


Lue myös: Naisten etsivätoimisto nro 1 ja Kirahvin kyyneleet


Siveysoppia kauniille tytöille, (Morality for Beautiful Girls, 2001)
Otava, 2004
Suom. Jaakko Kankaanpää
s.285

2 kommenttia:

  1. Tämä on niin ihanan hauska ja elämänmakuinen kirjasarja. En olisi varmaan koskaan tutustunut näihin kirjoihin, jollen ois alkanut harrastaa bookcrossingia. Aina, kun näkee jossain tämän kirjasarjan kansikuvan, tulee hymy huulille ja alkaa tehdä mieli rooibos-teehetkeä :) Mukavaa ja lukuisaa vuotta Sinulle :)

    VastaaPoista
  2. Nämä ovat kyllä ahastuttavia, vaikka näissä ei edes tapahdu mitään erityisen suurta, tai mullistavaa. :) Kiitos samoin sinulle! :)

    VastaaPoista