keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Riikka Pulkkinen: Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän


Iiris Lempivaara on elänyt täydellisessä parisuhteessa jo seitsemän vuoden ajan, kun hänen miesystävänsä Aleksi päättää jättää hänet. Koulupsykologina työskentelevä Iiris yrittääkin keksiä sopivat keinot selviytyä ja tulla taas iloiseksi. Apua hän saa ystäviltään, siskoltaan ja naapurin Marja-Liisalta. Iirikseltä löytyykin jo muutamia hyvin toimivia terapia tapoja murheiden unohtamiseksi, kuten suklaan syönti ja kenkien ostaminen, mutta ehkä kuitenkin vielä jotakin muutakin tarvittaisiin.

Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän on oikein mainio Chick lit romaani. Etenkin kirjan alku tempaa mukaansa juoneen, joka hymyilyttää. Toki juoni on aika yleinen monessa saman tyylisessä kirjassa. Mies jättää ja naisen on pärjättävä sydänsurujensa kanssa. Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän toi mukanaan kuitenkin hauskan tavan katsoa aihetta. Suklaa, kalja, pitsa ja kengät terapiamuotona toimii ainakin viihdyttävänä lukemisena.

Mielestäni kirjan alku oli kuitenkin huomattavasti parempi, kuin loppupuolisko. Kirja on lyhyt, eikä siihen siksi olisi tarvinnut niin paljon aiheita. Kirjan alku olikin huomattavasti selkeämpi ja viihdyttävämpi, sillä aiheina pyörivät rakkaus ja ystävyys. Nämä aiheet riittivät loistavasti pitämään lukumielenkiintoa yllä, sillä Pulkkinen kirjoittaa sujuvasti ja hauskasti.
Loppua kohti edettäessä kirjaan tuli kuitenkin lisää ja lisää aiheita, eikä humoristinen ja kevyt tunnelma pysynyt enää niin vahvasti pinnalla. Teinien ongelmat, filosofia, dementia, naiseus ja tuttujen ihmisten muuttuminen puskivat kevyen hyvänmielen aiheiden yli ja latisti hitusen hyväksi kohonnutta tunnelmaa. Kyllä kaikissa loppupuolenkin luvuissa riitti vielä hauskaa, mutta se hukkui minusta muiden asioiden taakse.

Loppujenlopuksi kirjasta jäi positiivinen mielikuva. Kirja oli hauska ja toimi romaanina oikein hyvin. Sen lisäksi minun on seuraavaksi pitsaa hakiessani saatava maistaa Iiriksen suosikkia, paprika-aurajuusto-oliivipitsaa, joka houkutteli mielessä lähes koko kirjan lukemisen ajan.


Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän
Otava, 2014
Varhainen versio tarinasta on ilmestynyt Kauneus & terveys -lehdessä
s.174

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti