lauantai 20. lokakuuta 2018

Arhippa Ristimäki: Ylähyllyn kaverukset Uku ja Lele


Metsänpeikot Uku ja Lele joutuvat kumpainenkin pakenemaan kodistaan, kun molempien asuinpaikat jyrätään. Peikot etsivät turvallista paikkaa, jossa yöpyä ja päätyvät sattumalta samaan kirjastoon Helsinkiin. Kirjasto vaikuttaa pelottavalta ja vaarojen täyteiseltä paikalta. Ihmisiä on paljon ja he tekevät ja sanovat kummallisia asioita. Onneksi kirjasto on täynnä hyviä piilopaikkoja ja kaupungista löytyy uusia ystäviä, jotka auttavat, kun kaksikko joutuu pulaan.

Ylähyllyn kaverukset Uku ja Lele aloittaa sarjan metsänpeikoista, jotka yrittävät sopeutua kaupunkilaiselämään.
Harvemmin luen lastenkirjoja, mutta nyt kun postilaatikosta tulla tupsahti tälläinen, niin päätin heti pitkästä aikaa kokeilla. Hyvät fiiliksethän tästä sitten jäi. Ylähyllyn kaverukset Uku ja Lele on monipuolinen ja tapahtumia riittää. Kirjassa on onneksi reilu 180 sivua, joten tarpeeksi ehditään asioihin syventyä.

Kirjan tapahtumapaikkana toimii Helsinki, joka poikkeaa suuresti metsänpeikkojen rauhallisista entisistä asuinpaikoista. Onneksi peikot löytävät uuden kodin juuri kirjastosta, tuhansien mielenkiintoisten kirjojen keskeltä. Kirjat ja musiikki ovatkin aika suuressa roolissa ja monia kirjoja ja kappaleita siteerataan tai niistä kerrotaan muuten vain jotakin mielenkiintoista. Kirjailijan kiitoksista löytyy myös pitkä lista kirjailijoita ja muusikkoja, joiden töistä kirjassa on puhuttu, joten mielenkiintoisilta kuulostavat kirjat on helppo etsiä omallekin lukulistalle.

Lukemisen ja musiikin kuuntelun lisäksi peikot saattavat itsensä mitä kummallisimpiin seikkailuihin, syövät omasta mielestään herkullista ruokaa ja kertovat tahattomasti hauskoja juttuja lukijalle, kun eivät oikein ymmärrä ihmisten elämää. Peikot kun eivät tiedä mikä on työväenopisto ja pienet koululaisetkin heijastinliiveissään saattavat aiheuttaa väärinkäsityksiä.

Kirja on kuvitettu suurilla ja kauniilla kuvilla, joissa esiintyvät Ukun ja Lelen lisäksi myös muut kirjan hauskat eläinhahmot, kuten kummallisesti puhuva Robert-rotta ja ihmistä esittävä Kuru-pulu. Heidän lisäkseen kirjasta löytyy myös joukko muita loistavia hahmoja.


Ylähyllyn kaverukset Uku ja Lele
KVALITI, 2018
Kuvitus: Riitta Piuva
s. 186
Kirja kustantajalta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti