sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Tove Jansson: Kunniallinen petkuttaja


Katri Kling on rehellinen ja viisas nainen. Hän asuu veljensä kanssa, jota pidetään yksinkertaisena ja hitaana. Katri haluaa pitää huolta veljestään ja tarjota tälle kaiken mitä hän ansaitsee. Pienen merenrantakylän asukkaat vierastavat Katria, tämän luotaantyöntävän luonteen vuoksi, mutta Katri ei välitä. Hänellä on suunnitelma, jonka hän aikoo toteuttaa älyllä ja rehellisyydellä. Hän aikoo muuttaa veljensä kanssa upeaan taloon taiteilija Anna Aemelin luokse ja toteuttaa yhden veljensä suurimmista haaveista.

Kunniallinen petkuttaja on ensimmäinen Tove janssonin tuotannosta lukemani aikuisille suunnattu kirja. Tämän pienen ja tunnelmallisen talvikirjan perusteella uskallan kyllä tarttua jatkossakin Janssonin aikuistenkirjoihin.

Merenrantakylän tunnelma on rauhallinen, mutta ihmisten mielet ei niinkään. Katri ja Anna ovat hyvin erilaisia ihmisiä, joten väkisinkin heidän yhdessä asumisestaan nousee mysrkyjä niin heidän omissa, kuin muidenkin kyläläisten päissä. Hahmojen luonteenpiirteet selvenevät lukijalle pikkuhiljaa kirjan edetessä, mutta samaa tahtia hahmot myös kehittyvät ja piirteet muuttuvat. Uutta löytyy hahmoista siis kaikenaikaa.

Lukuiloa häiritsi kuitenkin virheet, joita oli runsaasti tässä painoksessa. En olekaan hetkeen lukenut kirjaa, jossa näin paljon virheitä olisi ollut. Pienten kirjoitusvirheiden lisäksi oli isompia virheitä. Katrin nimikin oli välillä Kati ja jopa Kari.


Kunniallinen petkuttaja, (Den ärliga bedragaren, 1982)
WSOY
Suom. Kyllikki Härkäpää (1983)
s. 198

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti