perjantai 7. lokakuuta 2016

Enni Mustonen: Paimentyttö


Ida on nuori paimentyttö, joka orvoksi jäätyään päätyy monen mutkan kautta valtioneuvos ja satusetä Zachris Topeliuksen palvelukseen pikkupiiaksi. Topeliuksen talo on täynnä Idalle vieraita ihmisiä, mutta Ida pärjää ahkeruudellaan ja kiltteydellään pitkälle.
Kirja kertoo Idan kautta tarinaa 1893 -luvulta, 1898 -luvulle saakka.

Paimentyttö on ensimmäinen osa Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjasta.
Mustonen kirjoittaa entisajoista koukuttavasti ja luo lukijalle uskottavan kuvan Idan elämästä. Minun oli ainakin helppo eläytyä Mustosen luomiin maisemiin ja pidin erityisesti siitä, miten paljon kirjaan oli saatu yksityiskohtia 1800-luvun lopun elämästä ilman, että se vaikuttaisi tietokirjalta.

Suurimmaksi osaksi kirja keskittyi Idan elämään ja hänen kauttaan myös muiden piikojen arkirutiineihin, mutta oli mahtavaa päästä kurkistamaan myös Topeliuksen ja hänen perheensä tekemisiä.
Pidin Idan hahmosta, sillä hän jaksoi jatkaa eteenpäin ahkerana omista valtavista murheistaan huolimatta. Idan asenteesta huolimatta, kirja oli osittain surullinen. Onkin mielenkiintoista nähdä kuinka pitkälle elämässään Ida pääsee sarjan edetessä.

Paimentyttö oli erittäin hyvä avaus tälle sarjalle ja haluan ehdottomasti lukea myös muut osat, joissa Idan mukana päästään kurkistamaan muihinkin taiteilijakoteihin. On mukavaa löytää näin hyvä entisajoista kertova suomalainen sarja. Pidän kovasti entisajoista kertovista kirjoista, mutta kohdalleni ei ole osunut montaa Suomeen sijoittuvaa kirjaa aiheesta.


Paimentyttö
Otava, 2013
Kannen suunnittelu: Timo Numminen
s. 360

6 kommenttia:

 1. Tämä sarja alkaa minusta parhaimmalla kirjalla. Nyt kirjoja on ilmestynyt jo viisi ja Suomen historialliset henkilöt ja tapahtumat ovat muistuneet mukavasti mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti jatko-osat ovat kuitenkin myös hyviä, ainakin seuraavat taiteilijakodit kuulostaa mielenkiintoisilta. :)

   Poista
 2. Kannattaa ehdottomasti lukea myös jatko-osat. Minä olen tämän sarjan kautta tutustunut Enni Mustoseen kirjailijana ja lukenut häneltä myös paljon muuta. Mahtavaa lähihistorian kuvausta kevyehköllä tavalla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitus olisi ainakin tämä sarja lukea, ehkä innostun myös kokeilemaan myöhemmin muita kirjoja Mustoselta. :)

   Poista
 3. Minäkin pidin Paimentytöstä. Aikaisemmin olen lukenut Mustosen Koskivuori-sarjan, jossa jokainen kirja tapahtuu eri vuosikymmenellä ja taustalla ovat Suomen historian tapahtumat, sisällissota, 20-luku, sotavuodet, Helsingin olympialaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koskivuori -sarja kuulostaa hyvältä myöskin! Ehkä innostun kokeilemaan myöhemmin. :)

   Poista