lauantai 27. huhtikuuta 2013

David Nicholls: Sinä päivänä


Sinä päivänä kertoo kahden nuoren varttumisesta aikuisiksi. Emma Morley on 22 -vuotias. Hän haluaa olla rohkea ja saada aikaan jotain tärkeää. Dexter Mayhew on 23-vuotias. Hän haluaa elää täysillä hauskaa ja menevää elämää ilman hankaluuksia. He viettävät yhdessä yön jutellen tulevaisuudesta ajatellen etteivät enää tule näkemään toisiaan yön jälkeen. Heistä tulee kuitenkin ystäviä ja kahdessakymmenessä vuodessa ehtii tapahtumaan monenlaista. Heidän välillään on niin välirikkoja kuin rakkauden roihuakin.

Minua hiukan kauhistutti alkaa lukemaan tätä kirjaa, kun joku aika sitten luin Melissa Bankin Täydellisen jutun joka kertoo myös vanhenemisesta, eikä se ollut mielestäni kovinkaan hyvä. Onneksi uskallauduin kokeilemaan, sillä tämä oli täysin erilainen ja viihdyttävä kirja.

Juoni vaikutti kauhean ennalta arvattavalta, niin kuin se tavallaan olikin jos ei ihan viimisiä tapahtumia huomioida, koska ne tulivat suurena yllätyksenä ainakin minulle. Juonta tärkeämpää kirjassa kuitenki olivat hahmot ja heidän ajatuksensa elämästä ja vanhenemisesta. Emma ja Dexter olivat niin mielenkiintoisia ja räiskyviä persoonia, että kirjan jaksoi lukea vaivattomasti. Heidän yhteiset keskustelut olivat hauskan viihdyttävää lempeää irvailua, jota luki mielellään.
Surullinenkin juoni oli ajoittain ja tuli sellainen fiilis ettei näin voi käydä. Koko kirjan ajan odotti, että saavuttavatko Dexter ja Emma elämässään sen onnen josta puhuivat kirjan alussa. Mitään super romanttisia kohtauksia kirjasta ei löydy, vaikka se kertookin rakkaudesta.
Uutta lempikirjaa tästä ei tule, mutta kuitenkin kaikenkaikkiaan hyvä kirja, joka kannatti lukaista.

Sinä päivänä (One Day, 2009)
Otava, 2011
suom.Sauli Santikko
s.507
Kansi: Craig Ward

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti