tiistai 19. marraskuuta 2019

Reijo Mäki: Tolvana


Yksityisetsivä Jussi Vares on saanut varakkaalta toimeksiantajalta monta suhteellisen helppoa tarkkailukeikkaa. Rahaa tulee siis melko kivuttomasti ja vapaa-aikaa jää myös naisille, sekä kaljoitteluun. Vares ei vaan voi arvata millaiset kuviot hänen viattomien tutkimuksiensa takana pyörii, ja ellei ole tarkkana voi käydä pahasti.
Kaikenlaiset hämärät ja vaaralliset tyypit nimittäin tekevät aivan omia tutkimuksiaan, eivätkä he epäröi käyttää raakoja keinoja tietojen hankkimiseksi.

Tolvana on kolmaskymmenes Vares -dekkari.
Olen aiemmin lukenut muutamia Vares -dekkareita. Osan jo ennen blogin aloittamista, mutta en ole niitä lukenut järjestyksessä, koska näissä sillä ei mielestäni ole niin väliä. Vares kun toki viettää omaa elämäänsä, mutta se elämä on sen verran paikoillaan junnaavaa, ettei ole väliä mikä kirja on kyseessä. Vareksella kun yleensä kuitenkin on eri nainen, eikä mitään suuria paljastuksia aiemmista kirjoista kerrota. Monen vuoden varekset onkin taas jäänyt lukematta, mutta nyt päätin pitkästä aikaa lukea yhden ja päätin aloittaa tästä uusimmasta.

Jussi Vares ei ole hahmo, josta olisi helppo pitää. Eikä näissä kirjoissa muitakaan erityisen miellyttäviä hahmoja vilahtele. Tämän takia en lue Vareksia usein. Tiedän kyllästyväni tälläiseen ryyppy, krapula, huonovitsi teemaan hyvin nopeasti. Harvoin luettuina Varekset kuitenkin uppoavat minuun varsin hyvin, sillä dekkareina nämä ovat kekseliäitä ja yleensä näistä löytyy lopusta jokin kiva koukku, joka yhdistyy jollakin tavalla kirjan aiempiin tapahtumiin. Eikä tälläkään kertaa tarvinnut jäädä ilman lopun ahaa-elämystä.

Ei tämä kolmaskymmenes vares -dekkari paras ollut. Ei lähellekään. Vares nimittäin putosi itse pääjuonesta pois ja välillä tuntui, ettei hän edes ole kirjan päähenkilö. Hän oli jossain sivussa, juomassa kaljaa ja pohtimassa naiskuvioitaan, mutta pääjuoni kulki aivan muiden henkilöiden varassa. Siksi olikin pitkään epäselvää, mikä tässä nyt edes oli pääjuoni. Lisäksi juonia ja henkilöitä oli sen verran paljon, että kokonaisuus oli aika sekava.


Tolvana
Otava, 2019
Kannen suunnittelu: Timo Numminen
s. 460

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti