torstai 8. helmikuuta 2018

Väinö Linna: Täällä Pohjan tähden alla 1-3


Täällä pohjan tähden alla -trilogia alkaa 1880 -luvulta ja jatkuu 1950 -luvulle saakka. Kirjat käsittelevät monia suuria muutoksia, mutta yksi eniten kirjassa huomiota saava aihe on kansalaissota punaisten näkökulmasta. Kirjan tapahtumat sijoittuvat suurimmaksi osaksi pieneen hämäläiskylään.

Henkilöistä Koskelan perheenjäsenet on kaikissa kolmessa kirjassa pääosissa. Ensimmäisessä kirjassa Jussi Koskela alkaa torppariksi pystytettyään itselleen ja vaimollaan komean mökin suolle, jonka Jussi omin voimin kaivaa ylös. Torppa sijaitsee pappilan mailla. Jussi ja Alma elävät säästeliäästi ja perustavat perheen. Heille syntyy kolme poikaa, Akseli, Aleksi ja Akusti. Perhe ei saa kauaa kuitenkaan nauttia rakentamastaan torpasta rauhassa, sillä pappilaan muuttaa uusi kirkkoherra, joka koventaa pikkuhiljaa vuokraehtoja ja vie osan Koskelan raivaamasta pellosta.
Kylällä tapahtuu samaanaikaan paljon muutoksia ja uudistuksia. Perustetaan kansakoulu, palokunta ja rakennetaan työväentalo. Torppareita häädetään ja erimielisyydet sen kuin lisääntyvät.

Toisessa kirjassa keskitytäänkin enemmän Jussi Koskelan poikiin, etenkin Akseliin, joka on jo varttunut mieheksi ja perustaa omaa perhettään Elinan kanssa. Akseli asuttaa perheensä kanssa nyt isänsä rakentamaa torppaa, jonka hän maksaa veljilleen. Tässä kirjassa tapahtuukin hurjalla vauhdilla paljon asioita. Ensin on maailmansota, joka ei loppujenlopuksi näy Pentinkulmalla suuremmin. Nikolai II syöstään vallasta ja myös Pentinkulmalla alkaa tapahtua. Kyläläiset jakaantuvat entistä tuntuvammin ja pian jo kerätään aseita ja lähdetään Tampereelle rintamalle sotimaan. Akseli on menossa mukana suuressa roolissa ja pikkuveljet tulevat perässä, mutta he ovat enenmmänkin vain mukana taustalla. valkoiset vievät voiton kansallissodassa ja punaiset palaavat koteihinsa tai lähtevät pakoon. Hävinneet kokevat kovan kohtalon. Vankileirit ja ammutuksi tuleminen on monen lopullinen kohtalo.

Kolmannessa kirjassa vankileiriltä vapautettu Akseli jatkaa elämäänsä perheensä kanssa. Hän eristäytyy muista kyläläisistä ja keskittyy työhön. Torppa saadaan lunastettua omaksi ja torppariaika on takanapäin. Myös lisää maata Akseli saa hankittua ja hän aikookin keskittää energiansa saadakseen pojilleen tarpeeksi maata ja tilaa perustaa omat perheet.
Täydellinen rauha ei ole kylään kuitenkaan laskeutunut ja pian alkaa muilutukset, joissa moni kyläläinen saa osumaa. Akselin Poikienkin on aika mennä armeijaan kukin vuorollaan. Kun kylässä muuten alkaisi olemaan mukava elellä alkaa talvisota, jonka rintamalta ilmoitetaan Koskelaankin suru-uutisia. Kirja päättyy jatkosotaan.

Väinö Linna on tehnyt suuren työn ja osannut kuvailla elävästi ja erittäin kattavasti elämää sotien ja muutosten aikana. Näissä kirjoissa ihmiset ja heidän tapansa tuntuvatkin nousevan huomattavasti suurempaan rooliin, kuin sotien tai muiden historiallisten tapahtumien kuvaukset. Kirjoista löytyy suuri valikoima keskenään hyvin erilaisia hahmoja ja tämä mahdollistaa monipuolisen kuvauksen sen aikaisesta elämästä.

Täällä pohjan tähden alla -trilogiasta on erittäin vaikea kirjoittaa, sillä se on niin täynnä asiaa ja tunteita, eli hyvin paljon sisäistettävää. Suosittelen tämän lukemista kaikille. Koko Trilogia on aiheeltaan rankka, eikä se ole mikään nopealukuinen välipalakirja, mutta mielestäni sen parissa vietetty aika palkitaan. Hyvä kirja herättää monenlaisia tunteita ja siinä tämä kirja varmasti onnistuu.

Kyläläisten ilot ja surut tuodaan esiin peittelemättä. Kaunopuheisuus unohdetaan ja asiat kerrotaan lukijalle niin kuin ne on. Monesti kirjan edetessä ainoa ajatus olikin, että ei näin voi käydä. Liian moni hyvä hahmo joutui kokemaan epäreilun elämän ja vielä epäreilumman kuoleman, mutta niinhän se meni oikeastikin. Surullisista kohtaloista kerrottiin niin punaisten kuin valkoistenkin puolelta, vaikka pääasiassa tässä keskityttiin punaisten kokemiin vääryyksiin.


Täällä pohjan tähden alla 1-3
WSOY, 1959, 1960, 1962
Päällys: Alfons Eder
s. 1046

2 kommenttia:

  1. Ruusa

    läpi elämän vaikuttava kirjasarja monelle, myös laadukkaita näytelmäversioita riittää.
    Tänä talvenakin ainakin Lahdessa ja täällä Joensuussa: https://www.city.fi/blogit/hikkaj/taalla+pohjantahden+alla/133888

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elokuvan olen tästä nähnyt, mutta teatterissa en ole käynyt katsomassa. En muista täällä päin nähneeni sellaista esitettävänkään. Tosin hieman pelottaisi mennä katsomaan näytelmää tästä kirjasta, kun tämä jäi niin vahvasti mieleen.

      Poista