torstai 5. tammikuuta 2017

Raija Oranen: Ruusun aika


Ruususen perheen keltaisessa omakotitalossa ei ole koskaan tylsää hetkeä. Helsingissä asuvaan perheeseen kuuluu Marja ja hänen tytär Meri, Esko ja hänen poika Ilmari, seka Marjan ja Eskon yhteinen tytär Roosa Maaria, eli Roope.
Roope viettää päivät koulussa ja palaa sitten kotiin, jossa Nero-koira, Senni-mummi, sekä ullakon haamujengi odottavat. Lyhyessä ajassa Ruususen perheessä ehtii sattua ja tapahtua monenmoista. Yhdessä koetaan rakkautta, surua ja iloa. Lapset kasvavat vauhdilla kohti aikuisuutta, mutta perhettä tarvitaan yhä tueksi.

Muistan heikosti katsoneeni lapsena Ruusun aikaa telkkarista ja pitäneeni siitä, joten törmättyäni kirjaversioon päätin palata Ruususten arkeen. Ruusun aika onkin niin koukuttavaa luettavaa, että kannattaa varata runsaasti aikaa lukuhetkeen. Tämä kirja nimittäin vie mukanaan, eikä sitä halua laskea käsistään pitkäksi aikaa.

Ruusun aika on aito, mutta hauska kuvaus tavallisen perheen arjesta kohelluksineen kaikkineen. Oranen on keksinyt kirjaan Ruususen perheen lisäksi loistavia hahmoja, kuten kauppias Matikaisen ja hänen vaimonsa, sekä Merin miesehdokkaat, jotka kaikki ovat tyyliltään hyvin erilaisia. Oma suosikki hahmoni on kuitenkin Roope, joka valloittaa omalla tyylillään, mielikuvituksellaan ja mahtavilla ideoillaan.

Eipä ole pitkään aikaan harmittanut minkään kirjan loppuminen yhtä paljon, kuin tämän, sillä olisin voinut jatkaa Ruususten perheestä lukemistä vielä tovin jos toisenkin.


Ruusun aika
Teos, 1992
s. 609

8 kommenttia:

 1. Minäkin muistan hämärästi katsoneeni tätä TV-sarjaa telkkarista joskus 90-luvulla. Ehkä pitäisi virkistää muistia ja lukea kirjakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omatkin muistikuvani TV -sarjasta rajoittuivat Roopeen ja Neroon, joten lähes kaikki tapahtumat olivat minulle uusia. Suosittelen lukemaan jos yhtään kiinnostaa! :)

   Poista
 2. Tämä voisi kiinnostaa, mutta sivumäärä hirvittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos aihe kiinnostaa niin rohkeasti vain lukemaan. Oranen on kirjoittanut kirjan hyvin koukuttavaksi ja sivut menevät nopeammin, kuin ehtii huomatakkaan. :D

   Poista
 3. Minäkin muistan tuon sarjan ja tuli tosiaan sitä katsottua. Minulla on tuo kirjakin, mutta en ole lukenut sitä vielä(kään). Syttyi kyllä nyt kipinä lukea se, kun niin kiinnostavasti siitä kirjoitat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! Siitä vaan lukemaan. Minulle syttyi kipinä katsella tuo TV-sarja joskus uudestaan, kun en siitä muista lähes mitään.

   Poista
 4. Luen juuri parhaillaan Orasen kirjaa Kekkosesta ja en käsitä miten en ole häneltä aikaisemmin lukenut kirjan kirjaa! Sama ongelma tässä - paksu kirja mutta harmittaa jo nyt että enää 200 sivua jäljellä 😃 / Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Minunkin pitää varmasti lukea Oraselta muitakin kirjoja, jos näin hyviä ovat. :)

   Poista