sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Kurt Vonnegut: Teurastamo 5


Billy Pilgrim on amerikkalainen optikko ja toisen maailmansodan sotavetaraani. hänen tyttärensä on huolissaan, kun Billy alkaa kertoa ihmisille tapaamistaan avaruusolioista, Tralfamadorelaisista. Tralfamadorelaisten ajankäsitys on täysin erilainen, kuin maan asukkaiden ja, kun Billy joutuu heidän vangikseen, oppii hän aikamatkustuksen, jonka kautta kirjassa kerrotaan tärkeimmät kohdat Billyn elämästä.

Teurastamo 5 on sotakirja, joka kertoo esimerkiksi Dresdenin pommituksesta. Kirja on kuitenkin hyvin erilainen, kuin mikään aikaisemmin lukemani sodasta kertova kirja, joka onkin mukavaa vaihtelua. Billy on välinpitämätön ihminen, niin sotaa, kuin kuolemaakin kohtaan ja aina kuolemaa nähdessään hän toteaakin vain "Niin se käy"

Vaikka juoni eteni pompahdellen sinne tänne, sodan, ulkoavaruuden, ja Billyn muiden elämänvaiheiden välillä, ei minulla ainakaan ollut ongelmaa pysyä kärryillä, missä mennään. Kirjassa kerrottiin aina mielestäni selvästi, mitä aikaa eletään ja missä.

Vaikka sodan kauheudet ovat esillä kirjassa, päästävät avaruusmatkailu ja Billyn veteraanipäivät lukijan välillä pois kauheuksien keskeltä ja kirja eteneekin mielenkiintoisesti ja nopeasti loppuun asti, Minä suosittelen tätä klassikko teosta kaikille luettavaksi. Kirjassa sekoittuvat kirjailijan oman kokemuksen mukaan kirjoitetut jutut vankileiriltä ja sodasta ja mitä mielikuvituksellisemmat reissut muualla maailmalla.


Teurastamo 5, (Slaughterhouse-Five, 1969)
Tammi, 1970
Suom. Juhani Jaskari
s. 189

4 kommenttia:

 1. Minulla on ollut hyviä aikeita tämän lukemiseen. Olen jopa hankkinut sen hyllyyni. Ehkä vielä uskallan lukeakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, on sen verran erilainen sotakirja. :)

   Poista
 2. Kannattaa myös tutustua Vonnegutin muuhun tuotantoon. Kurtin maailma on aivan omanlaisensa. Suosittelen lukemaan kirjat ilmestymisjärjestyksessä, koska Vonnegutilla on tapana lisätä uusiin tuotoksiin satunnaisia hahmoja edellisistä kirjoista. Aikajärjestyksessä tarinoista saa enemmän irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta, en ollutkaan kuullut tälläisesta, että samoja hahmoja löytyy useammasta kirjasta. Täytyy kyllä jossakin vaiheessa taas palata Vonnegutin tuotantoon.

   Poista