sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Fred Vargas: Sinisten ympyröiden miesSinisten ympyröiden mies on Vargasin ensimmäinen Adamsberg - dekkari.
Pariisin kaduille ilmestyy huvittavia suuria sinisellä liidulla piirettyjä ympyröitä. Ympyröiden keskellä on aina jokin esine, kuten uimalakki, nukke tai pullonkorkki. Ympyrän kehää kiertää aina myös kauniisti kirjoitettu kummallinen viesti.
Komisario Adamsberg ennustaa jotakin pahaa tapahtuvan ja käskee kollegansa Danglardin tutkimaan uusia ympyröitä. Danglard nurisee tylsää työtehtävää vastaan, kunnes yhteen ympyrään ilmestyy kuollut kissa ja pian jo ensimmäinen murhatun ihmisen ruumis.
Komisario Adamsberg alkaa selvittämään pariisilaisia järkyttävää murhasarjaa Danglardin ja muiden kollegoidensa avustuksella.

Tällä kertaa päädyin lukemaan ranskalaisen dekkarin Sinisten ympyöiden miehen. En ole Vargasia aiemmin lukenut joten minkäänlaisia ennakko odotuksia ei ollut.
Yllätyin positiivisesti. Kirja alkoi todella hyvin ja mielenkiintoisesti. Se oli täynnä koukeroisia, mutta kuitenkin todella selkeitä keskusteluja. Mielestäni keskustelut, jotka olivatkin todella suuri osa kirjaa olivat myös hyvin erilaisia kuin aikaisemmin lukemissani dekkareissa, mikä tietysti on hyvä, että kirjailija osaa luoda tekstiä, joka niin selvästi eroaa muiden kijoittamasta, eikä sekoitu massaan. Varmasti maailmasta löytyy jotakin hyvin samantapaista kuin tämä, mutta eipä nyt ihan joka kirjassa ole vastaan tullut.
Syyllinen pysyi minulta loppuun asti salassa ja loppu olikin varsin yllättävä.
Kirjan päähenkilö komisario Adamsberg on hyvin rauhallinen ja omissa maailmoissaan kuljeskeleva henkilö. Hän on mielenkiintoinen ja varsin kummallinen tapaus. Sinisten ympyröiden miestä oli kiva lukea juuri näiden omalaatuisten hahmojen takia, sillä tässä kirjassa mielestäni lähes kaikki hahmot, joista enemmän kerottiin olivat mielenkiintoisia.
Kirja on aika nopeasti luettu, eikä se ole kovin pitkä. Ehdottomasti suosittelen lukemaan.

Sinisten ympyröiden mies (L `Homme aux cercles bleus, 1996)
Gummerus, 2007
suom. Marja Luoma
s.301
Kannen suunnittelu: Sampsa Voutilainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti