sunnuntai 15. tammikuuta 2023

Veera Vaahtera: Vedet silmissä

 

Jenna on stand up -koomikko, samoin kuin hänen poikaystävänsä Osmo, jonka kanssa hän on viettänyt jo useamman vuoden. Tosin pari asuu edelleen erillään, eikä Osmoa tunnu suhteen vakavoittaminen kiinnostavankaan. Leikiksi mies pistää usein asiat muutenkin. Mutta asiat voi onneksi kääntää parhain päin. Tällaisesta suhteesta saa niin paljon hyvää materiaalia keikoille. 
Veljen äkillinen kuolema suistaa tutun ja turvallisen arjen kerta heitolla raiteiltaan. Miten surun keskellä pitäisi pystyä työkseen naurattaaan muita? Entäs vitsaileva sitoutumiskammoinen poikaystävä sitten, saako sellaiselta kaipaamaansa lohtua? 
"Kukaan ei halunnut kuulla minun kysyvän, oliko joku muka yllättynyt, tai kaivannut luentoani siitä ettei ihminen ollut velvollinen jatkamaan olemassaoloaan, jos se oli kerran käynyt sietämättömäksi. Järkyttävää, traagista, sanoivat muut, ja minä nyökyttelin samaan aikaan kun korjasin mielessäni: luonnollista, loogista."s.9
Vedet silmissä on kevyttä luettavaa, mutta ei kovin kevyttä asiaa. Kirjan nimen ja stand up -komiikan maailmaan sijoittumisen takia kuvittelin tarttuvani hauskaan nauruhermoja kutkuttelevaan kirjaan, mutta hyvin pian selvisi, että vedet silmissä tässä kirjassa ollaan suurimmaksi osaksi surun kyynelten takia. Mutta kyllä tässä sentään lukija hymyilläkin saa, sillä etenkin Jennan ja Osmon suhteen pienet arkiset hetket ovat lukijalle hauskoja, vaikka ei varmasti kirjan henkilöille. 

Pidin kirjasta, vaikka en läheskään yhtä paljon kuin aiemmin lukemastani Rakkautta, vahingossa -kirjasta. Tässäkin kirjassa nainen päätyy erilaisten sattumusten kautta etsimään itselleen sitä oikeaa polkua. Tämä vain oli aiheeltaan paljon vakavampi läheisen itsemurhan takia. 

Kirja on täynnä kauniita, teräviä ja aitoja mietteitä ja tekoja arjesta, työstä, kuolemasta, rakkaudesta ja monesta muusta. Jenna alkaa vanhan ystävän, Elliksen kanssa laittamaan paikkoja kuntoon veljen talossa, jotta sen voi laittaa myyntiin. Siinä kaikkia veljen tavaroita läpi käydessä päästään kuulemaan Jennan ajatuksia ja seuraamaan hänen uudenlaista kiinnostusta työtä ja rakkautta kohtaan. Kirjan loppu onkin kaunis, eikä liian ennalta-arvattava. 


Vedet silmissä
Tammi, 2020
s.207

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti