tiistai 26. helmikuuta 2019

Anni Blomqvist: Tie Myrskyluodolle


Maija elää 1800 -luvun ankarissa saaristomaisemissa, Ahvenanmaalla. Elämä on täynnä työtä ja kuuliaisuutta ja jos vanhempien tahtoa uhmaa, on rangaistus sen mukainen. Maijalla olisi opeteltavaa vaikka kuinka, ennen aikuisuutta ja itsenäistä elämää. Maijalle löydetään sulhanen ja tämän on pistettävä vauhtia asioiden opetteluun, sillä pian hänen on muutettava tulevan miehensä, Jannen kanssa Myrskyluodolle, kauas kaikesta, keskelle merta.

Tie Myrskyluodolle on Myrskyluoto -sarjan ensimmäinen osa.
Tie Myrskyluodolle on yksinkertainen ja kaunis kirja. Sen tunnelma on korutonta ja aitoa. Elämän vaikeudet, ilot, ja surut tulevat esiin kerronnassa ja dialogeissa. 1800-luvun elämäntavat saaristossa tekevät lukemisesta mielenkiintoista. Tekemisiä ei jäädä selittelemään, joten välillä on itse pääteltävä, miksi joitakin kotiaskareita tehdään. Kaikki kotityöt kun olivat hyvin erilaisia tuohon aikaan. Kuitenkaan lukiessa ei tunnu missään vaiheessa siltä, ettei ymmärtäisi mistä puhutaan.

Kirjassa edetään monta vuotta vauhdilla. Elämän säännöllisyys ja vuoden työtehtävät ja vastuut tulevatkin hyvin esille tälläisessa kerronnassa. En tiedä minkä ikäinen Maija on kirjan alussa, joten en tiedä kuinka aikuismaisesti, tai lapsellisesti hän käyttäytyy ikäänsä nähden, mutta hahmona hän on loistava. Huutia tulee, kun hän unohtuu mietiskelemään omiaan. Hän on tunnollinen, mutta silti vahinkojakin tapahtuu, eikä aina voi välttyä nuhteilta ja rangaistuksilta. Tämän takia Maija vaikuttaakin aidolta, eikä liian täydelliseltä hahmolta.

Tie Myrskyluodolle kertoo ajasta, jolloin Maijan tulevaisuutta Myrskyluodolla vasta suunnitellaan, joten tämän kirjan tapahtumat sijoittuvat vielä muihin maisemiin, eikä merellä elämisestä vielä niin kauheasti puhuta. Toki perheen miehet joutuvat merelläkin kulkemaan, kun saaristossa asutaan, kuljettaessaan tavaroita, ja jo siitä saadaan aikaan pelko meren vaarallisuutta ja karuutta kohtaan, joten seuraavat osat ovatkin varmasti sen osalta jännittäviä.


Tie Myrskyluodolle, (Vägen till Stormskäret, 1968)
Gummerus, 1974
Suom. Björn-Christer Lindgren
Kansi: Osmo Omenamäki
s. 153

2 kommenttia:

  1. Hieno postaus kirjasta. Piti itselleni ottaa tarvittavat tiedot ylös, jotta muistaisin jossain vaiheessa katsoa kuntamme kirjastosta ko kirjaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Suosittelen lämpimästi lukemaan koko sarjan.

      Poista