keskiviikko 2. tammikuuta 2019

John Grisham: Joulua pakoon


Luther ja Nora Krankin 23-vuotias tytär lähtee avustustyöhön Peruun vuodeksi. Tytär lähtee juuri ennen joulua ja Krankin perheessä pohditaan joulua ilman tytärtä. Luther ja Nora ovat samaa mieltä siitä, että joulusta tulee kummallinen. Onneksi Lutherilla on loistava idea. Hehän voisivat lähteä joulua pakoon hohdokkaalle risteilylle. He voisivat välttää pakolliset jouluaskareet ja säästää sievoisen summan rahaa samalla. Hetken pariskunnan on käytävä keskustelua, sillä perinteet on vaikea noin vain sivuuttaa, mutta lopulta he pääsevät yhteisymmärrykseen ja matka varataan.

Joulua pakoon on ihan hauska kirja luettavaksi näin joulun jälkeen. Sitä lukiessa voi hiljaa päässään pohtia, kuinka paljon tulikaan kulutettua rahaa, ostiko turhaa ruokaa, jota kukaan ei syönyt ja mitä kaikkea sitä tuli tehtyä, vain perinteiden takia.

Joulua pakoon kuvailee hieman liioitellun tarinan joulustressistä ja kaikesta siihen liittyvästä pakollisesta toiminnasta. Kohteeksi päätyvät ainakin jouluostokset, lahjat, kortit, koristeet ja jokavuotiset perinteet. Toki joillekin joulu voi olla juurikin tälläinen pakollinen tapahtuma kaikkine ärsyttävine perinteineen, mutta heille suosittelenkin rentoutumista. Itse nautin joulusta paljon, eikä näin ollen kirjan hahmoihin samaistuminen onnistunut. Kirjan hahmot olivat muutenkin hieman erikoisia, sillä he tekivät kaikista pienistäkin asioista valtavan numeron.

 Joulua pakoon on kuitenkin hauska ja erilainen joulutarina, vaikka se tuntuukin hyvin liioitellulta. Kirja on lyhyt, eikä siinä ehditä käsitellä muuta, kuin tämä yksi pieni joulu kommeluksineen, mutta niitä kommelluksia onkin sitten aika paljon.


Joulua pakoon, (Skipping Christmas, 2001)
WSOY, 2002
Suom. Hilkka Pekkanen
Päällyksen kuva: Andrew Davidson
s. 180

1 kommentti: