keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Sujata Massey: Rei Shimura ja zen-temppelin arvoitus


Japanilais-amerikkalaisen Rei Shimuran elämä hymyilee. Pitkäaikainen unelma omasta antiikkiyrityksestä on toteutunut ja hän saa viimein etsiä työkseen upeita esineitä asiakkailleen. Rei kuitenkin tekee suuremman virheen ostaessaan asiakkaalleen tansua (lipasto). Hän maksaa valtavasti liikaa tuotteesta, joka ei ollut sitä miltä näytti ja menetti lähes kaikki yrityksensä varat. Vaikka Rein poikaystävä Hugh haluaisi auttaa, haluaa hän pärjätä itse.
Tansun palautusta selvittäessään Rei joutuu taas mukaan murhasotkuun, sillä lipaston myynyt mies löytyy kuolleena.

Rei Shimura ja zen-temppelin arvoitus on toinen osa Rei Shimura -sarjasta.
Odotin ensimmäisen osan luettuani, että henkilöiden yksityiselämästä tulisi arvaamattomampaa sarjan jatkuessa ja niin myös kävi. Reistä paljastui myös uudenlainen puoli, kun hän ei ollutkaan enää niin maltillinen kokoaikaa, vaan teki hulluja juttuja pitkin kirjaa. Virheitäkin hän teki ja vaikutti tämän takia uskottavammalta hahmolta.

Olen jo koukussa tähän mahtavaan japanilaiseen tunnelmaa, vaikka petyin hieman siihen, ettei japanilaisia asioita enää selitetty läheskään niin paljon, kuin ensimmäisessä osassa. Esimerkiksi antiikista puhuttaessa vilahteli sellaisten esineiden nimiä, ettei itselleni selvinnyt mitä ne olivat, kuten hibachi. Massey on kuitenkin taas saanut vangittua Japanin kulttuuria ja maisemia hienosti kirjan sivuille.

Tällä kertaa Massey esitteli lukijoille japanilaiset festivaalit, zen-temppelin ja johdatteli hieman munkkien elämään. Mielenkiintoinen nojatuolimatka siis.


Rei Shimura ja zen-temppelin arvoitus, (Zen Attitude, 1998)
Gummerus, 2001
Suom. Titta Leppämäki
s. 325

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti