torstai 17. marraskuuta 2016

Sujata Massey: Rei Shimuran ensimmäinen tapaus


Rei Shimura on 27-vuotias japanilais-amerikkailainen nainen. Rei haluaa asua Tokiossa huolimatta siitä, että joutuu jakamaan pienen asuntonsa työkaverinsa kanssa. Asunto ei ole kummoinen, mutta se on ainoa, johon hänellä on varaa englanninopettajan palkalla.
Rei on päättänyt käyttää säästöjä lomaillakseen japanilaisilla alpeilla, mutta loma saattoi olla huono idea. Rei löytää yhden hotellin asukkaista kuolleena lumihangesta ja saa pian huomata olevansa enemmän mukana jutussa, kuin haluaisi. Kun poliisit tekevät syntipukin juristi Hugh Glendinningistä, on Rein mietittävä tarkkaan mitä voisi tehdä.

Rei Shimuran ensimmäinen tapaus oli henkilöiden ykstyiselämän kannalta hyvinkin ennalta-arvattavaa luettavaa, onneksi murhatutkimus ei ollut. Kirja on ensimmäinen osa Rei Shimura -sarjasta. Uskallan kuitenkin toivoa, että jatko-osissa Rein elämäänkin tulee vähän yllätyksellisyyttä, kun perusasiat on puitu.

Kirja oli monipuolinen matka Japaniin. Maisemat vaihtuivat rauhallisista alpeista, aina Tokion vilskeeseen. Tokiossakin esiteltiin erilaisia asuinalueita, rikkaista köyhempiin. Japanin kulttuuria esiteltiin sopivasti, eikä lukiessa tarvinnut jäädä miettimään japanilaisia sanoja tai muitakaan vieraampia asioita, sillä Massey selittää käyttämänsä sanat. Kaikki tämä sulautui juoneen ja oli kaikenlisäksi mielenkiintoista luettavaa. Tälläisista vieraammista kulttuureista ja maista odotan ja toivonkin juuri tälläistä kerronta tyyliä, kun Massey käyttää.


Rei Shimuran ensimmäinen tapaus, (The Salaryman`s Wife, 1992)
Gummerus, 2000
Suom. Titta Leppämäki
s. 391

2 kommenttia:

  1. Tykkäsin nuorenpana tästä sarjasta niin paljon. Tänä vuonna se uusin ei enää kolahtanut, mutta siinä liikuttiinkin Shimuralle epätyypillisissä maisemissa ja tapahtumissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alku vaikuttaa ainakin lupaavalta ja aion sarjan lukemista jatkaa. Ehkä pitää siinä tapauksessa jättää lukematta tuo uusin jos maltan. :D

      Poista