maanantai 14. lokakuuta 2024

Agatha Christie: Mykkä todistaja

 

Hercule Poirot saa erikoisen kirjeen, jossa sanotaan paljon, mutta ei oikein mitään hyödyllistä. On hieman epäselvää siis, mitä hänen tulisi tutkia. Eräs seikka kirjeessä kuitenkin kiinnittää Poirotin huomion ja hän päättää lähteä kirjeen lähettäjän luo pieneen maalaiskylään. Mukaansa hän ottaa ystävänsä Hastingsin. Perille saapuessaan he saavat kuulla, että kirjeen lähettäjä on kuollut. Kaikki vaikuttaa olevan aivan luonnollisesti tapahtunut, mutta Poiroti ei niin vaan vakuuteta, sillä hänellä on tuo kirje. 
"Koira on yleensä mainio ystävällisen seurustelun edistäjä. Mielenkiintomme Bobia kohtaan oli murtanut hyvän palvelijan luontaisen jäykkyyden."s.74
Mykkä todistaja on oikein mainio Poirot mysteeri, jonka juoni etenee sulavasti. Kertojana toimii Hastings, joka sopii tarinaan loistavasti. Hän kun kuvailee viisasta ystäväänsä aina niin hauskasti. Yrittääpä hän välillä itsekin matkia Poirotia saadakseen pääteltyä syyllisen yhtä taidokkaasti kuin Poirot. Poirot on oma suosikkini Christien tunnetuista hahmoista, mutta pidän myös Hastingsista.

Keskustelut ihmisten kanssa, ja pienen pienet johtolangat johdattavat viisaan Poirotin jälleen oikeaan, ja paljastamaan syyllisen monipuolisten epäiltyjen joukosta. Itse olin jälleen hakoteillä syyllisen suhteen, ja sain yllättyä lopuksi. 

Pidin tästä kirjasta erityisesti siinä seikkailevan koiran takia. Koirat kirjoissa kun ovat aina plussaa. Tuo ihana Bob saikin osakseen runsaasti huomiota ja sivutilaa. Hastings kun koiraihmisenä, kuvailee tuotakin hahmoa runsaasti.


Mykkä todistaja, (Dumb Witness, 1937)
WSOY. 1953
Suom. Kari Ahonen
s.331

1 kommentti:

  1. Minäkin tykkään, kun kirjoissa on lemmikkejä. Olet lukenut lempparikirjailijani kirjan :)

    VastaaPoista